Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2011,
11.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 24. 6. 2011, 11.37

8 let

Jelušičeva: Umik iz Afganistana oktobra bi bil preuranjen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je dejala, da bi bil umik slovenskih vojakov iz Afganistana že letos oktobra, kot je v četrtek nakazal premier Borut Pahor, preuranjen.

Jelušičeva sicer ni želela komentirati Pahorjevih napovedi o odhodu iz Afganistana na četrtkovi novinarski konferenci po seji vlade, je pa zatrdila, da se na seji vlade o tem niso pogovarjali. Govorili so o stanju v deželi pod Hindukušem ter se pri tem seznanili z napovedmi ameriškega predsednika Baracka Obame o delnem umiku 10.000 ameriških vojakov letos poleti, je pojasnila.

Zaključek misije predviden za oktober prihodnje leto Glede morebitnega slovenskega umika iz Afganistana pa niso razpravljali, je zatrdila ministrica. Tako še vedno velja sklep vlade iz decembra 2009, s katerim se je Slovenija odločila za prevzem lastne skupine za mentoriranje bataljona afganistanske vojske (OMLT) z oktobrom 2010, misija pa naj bi trajala štiri polletne rotacije z vmesnim premislekom in temeljito analizo stanja po dveh rotacijah. To torej pomeni, da bo oktobra letos, ko se bo iztekla druga rotacija OMLT, morala biti opravljena analiza stanja v Afganistanu, zaključek aktivnosti v okviru te misije pa je predviden za oktober prihodnje leto, je večkrat poudarila ministrica.

Pahor je sicer v četrtek izjavil, da bo do umika Slovenske vojske iz Afganistana prišlo kmalu, predvidoma po koncu "zdajšnje generacije" OMLT. Trenutno je v Afganistanu druga rotacija OMLT, njihov mandat pa se izteče oktobra. Je pa Pahor napovedal tudi uskladitev z zavezniki in s poslanci v DZ.

Jelušičeva: Vojska ne more kar oditi Kot meni Jelušičeva, te besede niso bile "nič pretresljivega", pri tem pa je izpostavila predvsem napoved, da bo slovenska odločitev o umiku usklajena z zavezniki in z DZ. Če bi prišlo do umika že oktobra letos, to nikakor ne bi bilo usklajeno z zavezniki, saj se na primer ameriški vojaki, ki so del slovenske skupine OMLT, že pripravljajo s tretjo slovensko skupino, je dejala Jelušičeva. "Vojska ne more kar oditi, kot da bi se pritisnilo na gumb," je dejala in menila, da dobri trije meseci zagotovo niso dovolj za priprave.

Hiter umik bi prinesel tudi visoke stroške Poleg tega bi bil tak hiter umik verjetno tudi drag, je še menila ministrica. Slovenska vojska bi namreč morala za umik poskrbeti sama, brez sodelovanja zaveznikov, kakor bo to verjetno potekalo oktobra prihodnje leto. In če bi bil morda umik samih vojakov še možen relativno hitro, pa bi bil umik oborožitve in opreme težavnejši. Škoda pa bi bilo, če bi relativno novo in moderno opremo kar pustili, je še menila ministrica.

Jerovšek: Slovenija bo izgubila verodostojnost Predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS) je bil zaradi ministričinih pojasnil ogorčen, češ da je Pahor potemtakem "zagrenil položaj svojemu nasledniku pred zavezniki". "To je tempirana bomba. Slovenija bo izgubila verodostojnost," je menil Jerovšek. Tudi Zmaga Jelinčiča (SNS) je zanimalo, ali se Pahor z Jelušičevo ni nič posvetoval.

Ministrica je menila, da so bile Pahorjeve besede verjetno izrečeno v luči napovedi Obame o zmanjšanju števila ameriških vojakov. Pri tem je izpostavila, da gre to tudi na račun izboljšanja varnostne situacije v deželi pod Hindukušem in procesa predajanja odgovornosti za varnost v roke afganistanskim varnostnim silam. Ena izmed pokrajin, kjer se bo to najprej zgodilo, bo tudi Herat, v kateri delujejo slovenski vojaki. Namen pa je bil že tako ali tako, da se bojne aktivnosti končajo, okrepijo pa se naloge urjenja afganistanskih sil, je še menila ministrica.

V poslanski skupini Zaresa, ki ni sodeloval na seji odbora, so nato v sporočilu za javnost protestirali zaradi besed Jelušičeve, da naj bi bil umik Slovenije iz Afganistana že oktobra letos preuranjen. "Vsled odločitve ZDA o predčasnem umiku znatnega dela vojakov iz Afganistana, nam ni jasno, čemu bi Slovenija vztrajala pri nadaljnjem sodelovanju v tej vojni," je v imenu PS Zares zapisal Franco Juri.

Pri tem so še javno podprli namen Pahorja, da Slovenija predčasno umakne svoje vojake iz Afganistana oziroma že po koncu druge rotacije misije letos oktobra. Spomnili so tudi na januarski vrh koalicije, na katerem naj bi bil sprejet dogovor o časovnici umika iz Afganistana. "Ne glede na še vedno veljaven sklep vlade o misiji naše vojske v Afganistanu iz leta 2009, menimo, da so tako pristojna ministrica za to področje kot tudi preostali člani dolžni upoštevati koalicijski dogovor in odločitev predsednika vlade," je še zapisal Juri.

Ne spreglejte