Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 10. 2011,
17.08

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubica Jelušič Slovenija JLA

Torek, 25. 10. 2011, 17.08

8 let, 2 meseca

Jelušičeva sprejela člane pogajalske skupine za dokončen umik JLA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in državni sekretar na ministrstvu Boris Balant sta na ministrstvu sprejela člane skupine, ki je vodila pogajanja o dokončnem umiku JLA iz Slovenije leta 1991.

Ministrica, ki opravlja tekoče posle, je izpostavila pomen dela skupine, saj so bila pogajanja pomembno politično delo za osamosvojeno državo. "Pogajanja so bila izredno pomembno politično delo za osamosvojeno državo, saj je bilo treba vojaške aktivnosti dopolniti z zahtevnim pogajalskim procesom, v katerem so se dejansko unovčili dosežki iz bojev," so ministričine besede zapisali na ministrstvu za obrambo. "Odhod zadnjega vojaka JLA je bil logičen konec dogajanja" Odhod zadnjega vojaka JLA je bil logičen konec dogajanja od prvih svobodnih volitev, razoroževanja takratne slovenske Teritorialne obrambe, ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite in referenduma za samostojnost do vojne za Slovenijo, so navedli na ministrstvu. Komisija se je pogajala z JLA o vseh podrobnostih njenega umika Komisija, ki jo je vodil Miran Bogataj, je Slovenijo zastopala v pogajanjih za odhod JLA iz Slovenije. Nastala je ob prvi prekinitvi ognja med vojno za slovensko osamosvojitev leta 1991. Po podpisu brionske deklaracije je dobila komisija uraden status in pooblastilo, da se pogaja z JLA o vseh podrobnostih njenega umika ter vrnitvi vojaške opreme eni in drugi strani.

Dokončno so se o umiku odločili na pogajanjih 18. oktobra 1991 v Ljubljani, kjer so se dogovorili o vseh podrobnostih. Dogovor je predvideval, da se bodo zadnje enote JLA umaknile iz Slovenije skozi pristanišče v Kopru. Natančno so tudi določili, kaj bodo te enote lahko odpeljale s seboj.

Na podlagi tega dogovora sta Boris Žnidarič in pokojni polkovnik Danijel Kuzma napisala ukaz, ki sta ga nato podpisala takratna ministra za obrambo in za notranje zadeve Janez Janša in Igor Bavčar. Z njim je bil Boris Žnidarič imenovan za vodjo ekipe, ki je potem izpeljala zadnje dejanje odhoda JLA iz Slovenije.

Z odhodom zadnjega vojaka se je vzpostavila suverenost v novi državi Sloveniji Ladji z zadnjimi vojaki JLA sta iz koprskega pristanišča odpluli 26. oktobra 1991 ob 00.05. Takrat se je dejansko vzpostavila suverenost v novi državi Sloveniji in slovenska osamosvojitev je s tem dejanjem dobila svojo pravo veljavo.

Srečanja so se udeležili Miran Bogataj, podpolkovnik Dominik Grmek, Stane Praprotnik, Pavle Svete, brigadir Peter Zupan in Boris Žnidarič, pa tudi vodja kabineta ministrice Miloš Bizjak, so še zapisali na ministrstvu.

V Kopru je bila slovesnost ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije v soboto. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Danilo Türk.

Ne spreglejte