Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2008,
15.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 15.25

8 let, 5 mesecev

Jelinčič pozval Šturma, naj ustavi aktivnosti za sprejetje zakona o vračilu vojne škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zmago Jelinčič je na ministra za pravosodje naslovil pisno poslansko pobudo, da "nemudoma ustavi vse aktivnosti za sprejetja zakona o povračilu premoženjske škode za časa druge svetovne vojne".

Kot je znano, je minister Lovro Šturm marca letos predstavil osnutek omenjenega zakona. Od kod denar? Jelinčič se v pismu med drugim sprašuje, na kakšen način bo zagotovljen denar za izplačilo vojne škode, ki naj bi bila, po ocenah ministrstva, 600 milijonov evrov. Po njegovih informacijah je sicer najvišji možni znesek izplačila v predlaganem zakonu omejen na 200.000 evrov, odškodnina pa naj bi bila izplačana v gotovini in ne v obveznicah. "Če SOD ne bi zagotavljal dovolj denarja, bodo sredstva za odškodnine zagotovljena v državnem proračunu," je zapisal Jelinčič.

Predsednik SNS meni, da "višek cinizma in sprenevedanja ministra za pravosodje predstavlja zakonska določba, na podlagi katere bodo do odškodnine upravičeni vsi, ne glede na to, kdo je povzročil škodo".

Jelinčič sprašuje po komisiji, ki bi preverjala zahtevke Za izplačilo odškodnin iz druge svetovne vojne je bil najprej predviden izkupiček od prodaje Splošne plovbe Portorož in Telekoma, kar pa ni uspelo, trdi Jelinčič, ki ministra za pravosodje zato sprašuje, na kakšen način bo zagotovljen denar. Zanima ga še, ali bo v ta namen ustanovljena kakšna komisija, ki bo preverjala zahtevke in upravičenost do izplačila.

V pobudi se Jelinčič sprašuje tudi, zakaj taka zagnanost pri sprejemanju zakona in ali se morda na tem področju prepletejo Šturmovi službeni in osebnimi interesi. "Po nam znanih informacijah naj bi Lovro Šturm vložil zahtevek za odškodnino v višini približno 600.000 evrov," je še zapisal Jelinčič v pisni poslanski pobudi. Jelinčič meni, da "glede na podražitve, visoko stopnjo inflacije, naraščajočo revščino in ogroženost socialnih statusov družin ni primerno razmišljati o takem zakonu".

Del opozicije ministrov predlog podpira Reševanje problematike vojnih odškodnin iz druge svetovne vojne so sicer podprli tudi opozicijski stranki LDS in SD, ki sta imeli na osnutek zakona tudi nekatere pripombe. Nasprotovanje osnutku pa so izrazili v Zares, SNS in Lipi. Od koalicijskih strank so v SDS zakon podprli, v SLS pa so menili, da so odškodnine "velik zalogaj" in se jih je treba lotiti premišljeno.

MP: Gradivo je v fazi delovnega osnutka Z ministrstva za pravosodje pa so povedali, da pobude poslanca Zmaga Jelinčiča še niso prejeli. MP še tehta najprimernejše zakonodajne rešitve in možnosti za sprejem zakona o povračilu premoženjske škode iz časa druge svetovne vojne. Gradivo je v fazi delovnega osnutka, predlog pa v tem mandatu ne bo predložen v zakonodajni postopek, so pojasnili na MP. V zvezi s trditvami, da naj bi se odškodnine izplačevalo v gotovini, MP pojasnjuje, da v zadnji delovni verziji tak način izplačila ni predviden. "Glede ostalih trditev v pobudi odgovarjamo, da so neresnične in jih ministrstvo kot take v celoti zavrača," so še zapisali v odzivu na MP.

Ne spreglejte