Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
16.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 16.33

7 let, 12 mesecev

Jelinčič: Napačno zlaganje papirjev pač ni ponarejanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodje poslanskih skupin večinoma nočejo komentirati oz. se opredeljevati do mnenja pristojne državne tožilke, da zlaganje dokumentov SDS ni kaznivo dejanje.

Dokumenti SDS naj bi sicer dokazovali obveščenost predsednika republike Danila Türka o bombnem napadu v Velikovcu. Jasno stališče je zavzel le predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki se z mnenjem tožilke strinja. "Tukaj gre za Janeza Janšo in njegovo stranko" Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer težko presoja o tem, ali gre pri sestavljanju dokumentov za kaznivo dejanje. Ob tem poudarja, da so za to pristojni drugi organi. Nad odločitvijo tožilstva, da ne gre za kaznivo dejanje, pa ni presenečen, saj gre tukaj "za Janeza Janšo in njegovo stranko", je dejal. Glede možnosti policije, ki se lahko sedaj odloči za vložitev kazenske ovadbe, pa se Kumer sprašuje, kam pa naj jo vložijo, saj je tožilstvo svoje mnenje o tem že povedalo. Sajovic: Delu državnih organov je treba zaupati Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa pravi, da je delu državnih organov, kot je tožilstvo, treba zaupati takrat, ko nam je to všeč, in tudi takrat, ko nam ni. Želi pa si, da bi vsi, ki se ukvarjajo s to zgodbo, svoje delo opravili zakonito, korektno in pošteno.

Po njegovem mnenju bi bilo lepo, da bi se iz te zgodbice vsi skupaj naučili, in sicer da ima laž kratke noge. Prav tako je pomembno, da bi imeli do institucij, kot so ustava, predsednik države, grb in zastava, neko spoštovanje in da te ne morejo biti igrača v rokah dnevne politike, je dejal Sajovic. Da se je tudi v javnomnenjskih anketah pokazalo, "da ta zgodba ni bila v redu", je po njegovem mnenju dober znak, da znamo ločiti zrno od plevela.

Jelinčič: Zadeva se preveč napihuje Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič se strinja z mnenjem pristojne državne tožilke, da zlaganje dokumentov SDS ni kaznivo dejanje. "Napačno zlaganje določenih papirjev, ki niso ponarejeni, pač ni ponarejanje. Tukaj gre lahko za malomarnost, zagotovo pa ne gre za kaznivo dejanje, čeprav bi nekateri želeli, da je kaznivo dejanje prav vse," je poudaril Jelinčič.

Prepričan je, da se "zadeva preveč napihuje in da se ji daje preveč teže z obeh strani". Po njegovem mnenju bi morali vse skupaj potisniti na stran in se ukvarjati z zadevami, ki res težijo slovensko državo, to je brezposelnost in slabšanje položaja državljanov.

"V državi imamo ogromno pomembnejših problemov" Da bi se morali v državi ukvarjati z drugimi problemi, ki so bolj pomembni, meni tudi vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. Kot pravi, se v stranki niti niso ukvarjali z vprašanjem, ali je zlaganje dokumentov kaznivo dejanje.

Vendar meni, da morajo o tem presoditi pristojne ustanove, tožilstvo, policija in drugi. "To moramo popolnoma prepustiti ustanovam, ki so za to poklicane. Imamo pa v državi ogromno drugih pomembnejših problemov, zato se dajmo rajši z drugimi problemi ukvarjati," je opozoril.

Zares: Gre za načrtno kampanjo blatenja predsednika V poslanski skupini Zares poudarjajo, da niso pristojni za presojanje pravilnosti odločitve tožilstva. Opozarjajo pa, da v primeru prirejanja arhivskega gradiva ne gre zgolj za malomarnost in površno ravnanje oziroma prekršek pri ravnanju z arhivskim gradivom, ampak za načrtno kampanjo blatenja predsednika republike. Ob tem so omenili še primer nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše v zadevi Patria, ko je "tožilstvo kljub prvotnim zapletom v zvezi s pregonom po uradni dolžnosti ukrepalo".

SDS in DeSUS zadeve ne komentirata V največji opozicijski SDS mnenja tožilke niso komentirali. Tudi v poslanski skupini DeSUS zaradi spoštovanja avtonomnosti tožilstva vsebinsko zadeve nočejo komentirati.

Mnenja pristojne državne tožilke ne komentirajo niti na ministrstvu za kulturo. Slednje je prejšnji teden na podlagi poročila Arhiva RS ocenilo, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivih dejanj iz kazenskega zakonika in za sum kršitev določb zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Zato so tožilstvo ter inšpektorat za medije pozvali k ukrepanju.

V Liberalni akademiji začudeni nad odločitvijo V Liberalni akademiji pa so začudeni nad tem, da je tožilstvo oceno podalo nemudoma, ne da bi izrazilo niti najmanjši sum kaznivega dejanja, čeprav velja ponarejanje in spreminjanje listin za kaznivo dejanje po kazenskem zakoniku in bi ga moralo tožilstvo preganjati po uradni dolžnosti. Kot so zapisali, se javno sprašujejo, na podlagi česa tožilstvo že ve, da so bili dokumenti ponarejeni ali prirejeni nehote.

Ne spreglejte