Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 18. 12. 2014, 13.27

8 let

Je letošnje cepivo proti gripi manj učinkovito? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V letošnjem cepivu proti gripi se en podtip virusa ne ujema najbolje s tistim virusom, ki je bil osnova za izdelavo cepiva.

Kot je na današnji novinarski konferenci še povedala Maja Sočan, specialistka interne medicine in specialistka javnega zdravja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ne gre za neujemanje vseh treh, temveč zgolj za eno komponento.

Po njenih besedah je torej pričakovati, da bo glede na to neujemanje cepivo letos neučinkovito za podtip virusa influence A(H3N2), še vedno pa bo učinkovita zaščita pred virusom influence A(H1N1) in virusom influence B.

Zato na NIJZ še vedno priporočajo cepljenja proti gripi zlasti tistim, ki jih gripa lahko posebej ogroža, torej starejšim od 65 let, kronično bolnim, nosečnicam ter majhnim otrokom med šestim mesecem starosti in dvema letoma.

Kot je še pojasnila, se je neujemanje cepiva pojavilo, ker se virusi gripe nenehno spreminjajo. Zato v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) strokovnjaki vsako leto februarja določijo osnovo za cepivo. Cepiva, ki bi nas zaščitilo za več sezon gripe, namreč ni na voljo.

Povedala je še, da je precepljenost proti gripi v Sloveniji med najnižjimi v EU. Pri nas se po njenih besedah cepi manj kot pet odstotkov prebivalstva. "Vzrokov za to je več, je pa v naši državi na sploh odklonilno stališče do prostovoljnih cepljenj, medtem ko dosegamo zelo dobro precepljenost pri obveznih cepljenjih."

Pri mladih in zdravih ljudeh cepljenje proti gripi prepreči obolenje v od 80 do 90 odstotkih Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC Ljubljana, je povedal, da se je treba zavedati, da je na splošno slabost cepljenja proti gripi slaba učinkovitost, saj ne gre za na primer 95-odstotno zaščito.

"Pri mladih in zdravih ljudeh cepljenje proti gripi to prepreči v od 80 do 90 odstotkih, pri starih in betežnih ali kroničnih bolnikih pa je verjetnost, da bi cepivo gripo preprečilo, le 30-odstotna. Seveda pa se za 50 odstotkov zmanjša verjetnost, da je potrebna hospitalizacija, in še nekaj več, da dobijo pljučnico, med 70 in 80 odstotki pa je manjša možnost za smrt."

Dejal je, da cepiva ni mogoče zamenjati, ker približno šest mesecev traja priprava cepiva in da to doseže običajne porabnike.

Povedal je tudi, da imajo na kliniki zasedene vse kapacitete, tudi zaradi bolnikov z gripo, ki jih je trenutno 18. Poleg tega je zbolelo kar nekaj zaposlenih, trenutno 20, od tega 11 zdravnikov. Po njegovih besedah jih je presenetilo zlasti to, da se gripa običajno začne pri otrocih, nato je naval na splošne ambulante, šele nato na bolnišnice, naenkrat pa je kar precejšnje število odraslih z gripo. Sezona gripe se je torej brez dvoma začela.

Kako si lahko pomagamo, da se izognemo okužbi? Kot je še povedal, je najučinkoviteje, če se hočemo izogniti gripi, da se čim manj gibljemo v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi, ko zbolimo, pa je priporočljivo ostati doma, da ne okužimo drugih. Zelo pomembna sta tudi higiena kašlja in umivanje rok.

Ne spreglejte