Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2012,
21.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 2. 12. 2012, 21.57

7 let, 12 mesecev

Janša: Slovenija je prej država sindikalne kot pa parlamentarne demokracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sprejeti moramo popravke političnega sistema, ki bodo omogočili, da se uresniči to, kar se zdi nemogoče - da Slovenija postane ne le pravna, ampak tudi pravična država, pravi Janša.

To je v govoru v Cankarjevem domu dejal Janez Janša, ki je uvodoma čestital novemu predsedniku Borutu Pahorju. "Moja zahvala gre še posebej njemu, ker je govoril tudi stvari, ki niso bile popularne, so pa potrebne," je dejal Janša.

"Razmere v državi so takšne, da je treba na tem mestu izreči zahvalo tudi odhajajočemu predsedniku za vse, kar je dobrega storil, hkrati pa je treba v položaju, v katerem smo, pozvati tiste, ki so ga podprli, dobil je več kot 220 tisoč glasov. To so glasovi tistih, ki štejejo tako kot glasovi tistih, ki so glasovali za zmagovitega kandidata, hkrati pa je treba povedati, da so kandidata podprli največja opozicijska stranka in osebnosti, ki imajo v javnosti veliko težo. Moj poziv gre tudi njim," je poudaril Janša.

Janša: Podali bomo predloge za spremembe v slovenskem političnem sistemu "Kar zadeva mandat te vlade ali mandat predsednika vlade, je ta vedno na razpolago. Samo 10 podpisov je potrebnih in lahko dobite začetek postopka in novo vlado. Mandat vlade, ki ima največjo odgovornost, je v tej državi najmanj zaščiten. Predsednik države, poslanec, državni ali občinski svetnik ima mandat za več let in ta mandat je pravzaprav nedotakljiv. Pri vladi ni tako. V zvezi z nedotakljivostjo nekaterih mandatov, tudi sodniških, bo glede na to, v kakšnem stanju smo, potreben temeljit razmislek in v prihodnjih dneh bomo podali nekatere predloge za spremembe v slovenskem političnem sistemu, ti bodo odgovarjali na te izzive, ki so danes pred vso državo," je dejal Janša.

Dodal je, da so "v bližnji prihodnosti nujni ne samo ekonomski ali finančni protikrizni ukrepi, ampak tudi predlogi in njihova uveljavitev za določene spremembe v slovenskem političnem sistemu. Brez tega ne bomo odpravili blokad in brez tega tudi še tako velik trud in pogajanja ter volja predsednika države ne bodo veliko pomagali. V javnosti na splošno velja, da je Slovenija država parlamentarne demokracije, po izkušnjah v prvih mesecih tega mandata pa lahko rečem, da je Slovenija bolj država sindikalne demokracije. Ključni ministri vlade so večinoma na poti med Brusljem in pogajanji s sindikati. Časa za resno operativno delo zmanjkuje. Na takšen način ni mogoče delati normalno niti v dobrih časih, kaj šele v časih, ko vsak dan terja vedno nove odgovore."

"Vsak, ki pride na slovenske ulice in trge zato, da izrazi protest proti vladi, predsedniku vlade, proti temu, kar misli, da je narobe, na miren način ali se zavzame za nekaj, zasluži priznanje za aktivnega državljana. Tista manjšina, ki je prišla danes na volišča, zasluži dvojno takšno priznanje, ker je to v demokratični državi, v kateri se odnosi med ljudmi, skupinami, interesi urejajo z glasovanjem in se na ta način blažijo konflikti, edini civiliziran način za reševanje težav," je še dejal Janša.

Dodal je, da "pred vso slovensko politiko in tudi vsem aktivnim državljanstvom je, da v prihodnjih tednih ali mesecih predlagamo in resnično sprejmemo takšne popravke našega političnega sistema, ki bodo omogočili, da se blokade, ki so danes v skoraj vseh vejah oblasti, največje v sodni, odpravijo v realnem času, in da ne bo od socialnega položaja ali od poznanstev ali moči posameznika odvisno, ali bo do svoje pravice prišel v dveh, treh, štirih, desetih letih ali nikoli."

Spremembe političnega sistema bi po Janševih besedah uresničile tudi to, kar se danes zdi nemogoče – da Slovenija postane ne samo pravna, ampak tudi pravična država.

Ne spreglejte