Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
20.05

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

43

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Torek, 2. 5. 2017, 20.05

6 let, 11 mesecev

Janša: Finančna preiskava izhaja iz zlagane domneve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

43

Janez Janša | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Predsednik SDS Janez Janša se je v minulih dneh javno odzval na tožbo za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja s popisom svojih prihodkov in premoženja. Ob tem je med drugim navedel, da je kljub rednim prijavam premoženja DZ in KPK "finančna preiskava izhajala iz zlagane domneve", da leta 2000 ni imel nobenega premoženja in prihrankov.

Janša je v "poročilu slovenski javnosti", ki so ga v teh dneh objavili nekateri mediji, podobno kot že leta 2011 pred takratnimi predčasnimi volitvami v DZ, popisal dosedanje prihodke z naslovov zaposlitev in prodaje knjig. V 35 letih je, kot navaja, zaslužil približno 900.000 evrov s plačami, z avtorskimi honorarji pa še nekje od 200.000 do 250.000 evrov.

Prav tako je navedel svoje premoženje - hišo v Šentilju, solastništvo stanovanja v Ljubljani, vikend hišo v Bovcu, podedovano manjše kmetijsko zemljišče v Žalni in osebni avto. Ob tem ima tudi kredita za nakup nepremičnine. "Skupaj z ženo bova morala v naslednjih 10 letih odplačati še cca 220.000 evrov posojila," je dodal.

Zatrdil je, da nima premoženja ali bančnih računov v tujini.

Ob tem ugotavlja, da je po 35 letih delovne dobe ob prihodkih krepko preko milijona evrov za nakup nepremičnin odštel dobro tretjino zaslužka. Hkrati pa je po njegovih navedbah njegovo skupno, doslej odplačano premoženje v nepremičninah po nakupni ceni vredno manj, kot naj bi finančna preiskava ugotovila t. i. nezakonito pridobljenega premoženja.

Specializirano državno tožilstvo je 18. aprila letos vložilo tožbo zoper eno fizično osebo zaradi odvzema premoženja nezakonitega izvora. Vrednost spornega predmeta znaša 395.388,48 evra. Mediji so poročali, da gre za Janšo.

Janša ob tem izpostavlja, da je javnost o svojem premoženju obveščal pred vsakimi volitvami in tudi vmes, s podatki od začetka svojega obstoja pa da razpolaga tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

A ravno ugotovitve KPK, ki je Janši očitala za 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja, so bile skupaj s pisno pobudo in podatki avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja podlaga za finančno preiskavo Janše in povezanih oseb, ki se je začela septembra 2013 in zaključila aprila 2015.

Janša je sicer prepričan, da je skrajni rok za vložitev tožbe že zdavnaj potekel, medtem ko Specializirano državno tožilstvo vztraja, da zakon takega roka sploh ne določa.

Ne spreglejte