Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
7.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 7.19

8 let

Janković podjetjem predlagal donacije MOL, a višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanski župan Zoran Janković je večini podjetjem sam predlagal donacije Mestni občini Ljubljana, vendar višje zneske, kot so jih nakazali.

Kot je župan pojasnil na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z gradbenimi posli, naj tisti, ki ustvarja v Ljubljani, družbenemu okolju tudi nekaj da. Janković: Vsaka donacija je prostovoljna Janković je na zaslišanju dejal, da je večino donatorjev sam povabil na pogovor in jim predlagal tudi višino donacije. Vsaka donacija pa je po njegovem prepričanju prostovoljna, saj pogodbo podpisujeta dve strani, ena je občina, druga pa tisti, ki jo želi podpisati. "Tu se ne pogajaš, jaz sem predlagal, oni so povedali, koliko bodo dali," je župan opisal potek dogovorov o donacijah.

"Donacij nisem pogojeval s pridobitvijo kakršnega koli soglasja pri projektih" Kot pojasnjuje, je povabil veliko podjetij in jih še naprej tudi javno vabi, dve podjetji, BMW in Medis pa sta donacijo ponudili sami. Ob tem je poudaril, da ni izkoriščal njihovega podrejenega položaja in donacij ni pogojeval s pridobitvijo kakršnega koli soglasja pri projektih ali s spremembo prostorskih aktov.

"Vplival sem na znižanje cen stanovanj, ne na poslovanje podjetij" Na vprašanje, ali je z razmahom gradnje stanovanj pripomogel težavam gradbenih podjetij zaradi neprodanih stanovanj, je Janković odgovoril, da je predvsem pripomogel Ljubljančanom, da lahko "dobijo pravo ceno stanovanj". Kot poudarja, je namreč vplival na znižanje cen stanovanj, ne pa na poslovanje podjetij. Po njegovem mneju so problem predvsem podjetja, ki so bila neracionalna v svojem poslovanju.

Medtem ko Tovšakova ni potrdila, da je bila pristona na sestanku z županom za dogovor o donaciji, Janković poudarja, da sta se s tem namenom sestala.

Od Ultre ni MOL prejela nobene donacije Od podjetja Ultra, ki je izvedlo projekt mestne kartice Urbana, občina po Jankovićevih besedah ni prejela nobene donacije. Kot pravi župan, čaka, da bodo sami kaj ponudili. Na vprašanje, ali zaradi omenjenega projekta pričakuje podporo Zaresa na lokalnih volitvah, je odgovoril, da pričakuje nasprotovanje stranke SDS in podporo vseh Ljubljančanov, ki bodo ugotovili, da so bile v prestolnici v zadnjem mandatu pozitivne spremembe.

Tudi Grep ni Ljubljani doniral nič Tudi Grep, ki gradi največji projekt v Ljubljani, stadion v Stožicah, občini ni doniral nič, pojasnjuje Janković.

Na vprašanje, ali je za prodajo podjetja Elekta svojemu sinu že dobil kupnino, Janković pred preiskovalno komisijo ni želel odgovoriti. V izjavi za medije po zaslišanju pa je dejal, da te kupnine v celoti še ni prejel. Ob tem se je vprašal, zakaj je za parlamentarno preiskavo pomemben odnos med sinom in očetom.

Kot pojasnjuje župan, je že dve leti in pol v postopku sprejemanja sprememba namembnosti zemljišč ob Barju, kjer se 735 hektarjev zemljišč spreminja iz nezazidljivih v zazidljiva. V zvezi s tem, ali ima lahko od tega korist on ali njegova družina, saj ima Elekta ob Barju v lasti dobrih 54.000 kvadratnih metrov zemljišč, katerim se lahko cena zaradi tega zviša, je Janković dejal, da je večina zemljišča v lasti Elekte že okoli 15 let zazidljiva, in sicer za namen visokošolskih objektov. Govoriti o povišanju vrednosti zemljišč je zato po njegovih besedah brezpredmetno, ker je vprašanje, kaj je lažje prodati, stanovanja ali zemljišče državi za zdaj obstoječ namen.

Komisija je po Jankovićevem mnenju škodljiva Kot je po seji za medije dejal župan, je žalostno, da "naš najvišji organ zlorablja svoje politikantstvo za take seje in če je za to plačan, je pa dvojna žalost, kajti pomeni, da se nimajo s čim ukvarjati". Ta komisija je po njegovem mnenju škodljiva, ker donatorji ne bodo želeli več dajati donacij, ker se bodo bali, da jih bodo zaslišali.

Tovšakova: Janković od Vegrada ni zahteval donacije Parlamentarna preiskovalna komisija je pred Jankovićem med drugim tudi zaradi suma klientilizma zaslišala direktorje podjetij, ki so Ljubljani donirali od 50.000 do 250.000 evrov, in direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki je občini donirala zemljišče v vrednosti 550.000 evrov. Tovšakova je zanikala, da je donacijo zahteval župan Zoran Janković in jo povezoval z nakupom stanovanj v Celovških dvorih.

Za stanovanja v Celovških dvorih je bil objavljen javni razpis, na katerega se je Vegrad prijavil in bil izbran, poudarja Tovšakova. Za donacijo zemljišča so se, kot pojasnjuje, dogovorili njeni sodelavci, ni pa znala odgovoriti, kdo je donacijo predlagal. Ob tem dodaja, da so gotovo donirali finančna sredstva tudi kakšnim drugim pravnim in fizičnim osebam.

Donacija vredna 550.000 evrov Predsednica parlamentarne komisije Alenka Jeraj iz SDS je predstavila dve različni pogodbi o donaciji, ki se razlikujeta po tem, da ena v donaciji vključuje zaporo ceste, po drugi pa to plača občina. Tovšakova je v zvezi s tem dejala, da ne ve, ali je bila na koncu zapora vključena ali ne, da pa je gotovo šlo za 550.000 evrov vredno donacijo.

Ob tem je Tovšakova tudi zanikala kakršno koli povezavo med prodajo stanovanj ljubljanski občini in gradnjo hiš za Electo na Vrhniki.

"Tovrstne donacije niso izčrpale Vegrada"

Prav tako po njenih besedah tovrstne donacije niso izčrpale Vegrada.

Tovšakova je ob koncu zaslišanja izrazila tudi presenečenje, da ji člani komisije niso zastavili vprašanj o stanovanjih. Anton Anderlič (LDS) pa je Jerajevi očital, da je predmet preiskave razširila na donacije, za kar ni dobila večinskega soglasja članov komisije. Po mnenju Jerajeve to ni sporno. Kot dodaja, pa bi lahko tudi drugi člani komisije vprašali, kar jih zanima.

Komisija zaslišala Jurija Krča Komisija je pred tem zaslišala tudi direktorja Gratela Jurija Krča, ki je leta 2007 ljubljanski občini doniral 250.000 evrov za prenovo ljubljanskega gradu. Krč je zanikal, da je Janković donacijo pogojeval s soglasji za izgradnjo komunikacijskega omrežja, ki ga Gratel gradi v Ljubljani.

Ne spreglejte