Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2008,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 24. 2. 2008, 7.29

8 let

Janeza Drnovška bodo pokopali v torek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pogreb Janeza Drnovška bo v torek v njegovem rojstnem kraju v Kisovcu pri Zagorju, poroča RTV Slovenija.

Ob smrti bivšega predsednika republike in dolgoletnega predsednika vlade Janeza Drnovška, ki je umrl v soboto v 58. letu starosti na svojem domu na Zaplani, je bila v predsedniški palači tudi v nedeljo odprta žalna knjiga. Na poklon bivšemu predsedniku je pred poslopjem množica ljudi čakala več ur, v žalno knjigo pa se je vpisalo že več tisoč ljudi. V nedeljo opoldne so za vpis odprli tri žalne knjige hkrati.

V žalno knjigo so se tudi v nedeljo vpisovali visoki gosti

V žalno knjigo so se med drugimi visokimi gosti vpisali tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman z delegacijo, predsednik SD Borut Pahor, evropski poslanec Jelko Kacin, predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik, rektor Univerze na Primorskem in nekdanji notranji minister Rado Bohinc ter nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar.

Pahor: Drnovškova odlika je bila jasna vizija in velika preudarnost

Odlika Janeza Drnovška za časa predsednika vlade je bila, da je imel zelo jasno vizijo in da je premogel veliko preudarnost, je dejal predsednik SD Borut Pahor. Pahor tudi meni, da je bil pokojni bivši predsednik med številnimi slovenskimi politiki eden redkih državnikov.

"Imeli smo srečo, da smo imeli Janeza Drnovška"

Opus Janeza Drnovška, še izpred časov demokratičnih sprememb, ko se je zavihtel na čelo jugoslovanske države, kot od Slovencev izvoljen predsednik, pa vse do njegove predsedniške funkcije, nam lahko sporoči samo to, da smo imeli srečo, da smo imeli Janeza Drnovška, je poudaril Pahor. Čeprav je preminul, bo navdih tudi za prihodnost, še meni.

Pahor se spominja, da je prevzel krmilo pozicijske stranke, ko je bil Drnovšek na oblasti, kot predsednik vlade. "Najini odnosi so bili ves čas zgledni, ne samo zaradi programske sorodnosti in zmernosti v obnašanju obeh, temveč tudi zato, ker sva imela približno enake cilje," je poudaril.

Kacin: Drnovšek je bil drugačen od drugih

Evropski poslanec Jelko Kacin je ob vpisu v žalno knjigo dejal, da je bil Drnovšek drugačen od drugih. "Nazadnje, ko je bil predsednik republike, je bil povsem drugačen. Ker je premagal samega sebe, se je na ta način dotaknil vsakega posebej in vseh nas," je dejal.

Ob vsem tem, kar je počel in kako je živel, je Drnovšek na koncu po Kacinovih besedah pustil povsem drugačno sporočilo, kot ga je pustil, ko je postal predsednik vlade. "Dolga pot je za njim, mnoge dolžnosti je opravljal, a na koncu je ostal samo še Janez in kot takega si ga bomo zapomnili," je zaključil Kacin.

Gutman: Drnovšek je bil izredno skrben in pronicljiv sogovornik

V žalno knjigo ob smrti nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška se je danes vpisal tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman z delegacijo. Ob vpisu je v izjavi za javnost dejal, da je "za nas vojake izguba vsakega borca izredno težka, še posebej, če gre za takšnega borca, kot je bil Janez Drnovšek".

Razumel vse težave slovenske vojske Kot vrhovni poveljnik je bil izredno skrben in pronicljiv sogovornik, razumel je vse težave slovenske vojske in kolikšna so prizadevanja, da se stanje v vojski izboljša, da postanemo kredibilni partner vsem državam v Natu, je še dejal Gutman.

"Spomnim se, ko je tik pred sprejemom Slovenije v Nato dejal, da sprejemamo izredno veliko odgovornost za ohranjanje svetovnega miru in s to mislijo se bo SV tudi v prihodnje vključevala v zagotavljanje miru na svetu," je zaključil.

Včeraj vpis predstavnikov državnega vrha

Po podatkih državnega protokola se je v soboto med 17. in 20. uro v žalno knjigo vpisalo 300 ljudi, med njimi 20 visokih predstavnikov političnega in družbenega življenja.

V ponedeljek dan žalovanja

Za ponedeljek je vlada razglasila dan žalovanja. Na ta dan naj bi se odpovedale vse prireditve kulturnega, športnega in zabavnega značaja, ki so bile napovedane za ta dan, televizije in radiji pa naj bi svoj program prilagodili tako, da se na ta dan ne bi predvajale oddaje in vsebine zabavnega značaja.

Vlada je organizatorje različnih prireditev in vodstva institucij javnega pomena (kulturne centre in zavode, kinematografe, trgovska središča, javne gostinske lokale itd.) tudi pozvala, naj izvajanje svoje redne dejavnosti po lastni presoji in moralni drži prilagodijo dnevu primerno.

V DZ žalna seja V ponedeljek bo v državnem zboru tudi žalna seja za pokojnim bivšim predsednikom, na kateri se bodo njegovemu spominu poklonili poslanci in člani ministrskega zbora. Žalno sejo občinskega sveta pa v ponedeljek pripravljajo tudi v Drnovškovem rodnem kraju, Zagorju ob Savi.

Ne spreglejte