Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 13.37

8 let

Jambrek: Kritike glede Nove univerze le poskus diskreditacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gre za poskus diskreditacije Nove univerze in njenih fakultet v očeh študentov, češ da bo univerza le muha enodnevnica, ki bo kmalu prenehala obstajati, je dejal Peter Jambrek.

Kot je glede ustanavljanja pete slovenske univerze dejal dekan tamkajšnje Evropske pravne fakultete (EPF) Peter Jambrek, je senat za akreditacijo pri svetu za visoko šolstvo v ponedeljek izdal pozitivno strokovno mnenje k ustanovitvi Nove univerze, katere ustanoviteljice so tri univerze, in sicer novogoriški EPF in Fakulteta za uporabne družbene študije ter Fakulteta za podiplomske državne in evropske študije iz Brda pri Kranju, kar je tudi v strokovni javnosti sprožilo številne pomisleke. Pogačnik in Jambrek: Nova univerza je za ustanoviteljice izjemen pospešek Dosedanji dekan EPF Miha Pogačnik in Jambrek, ki je mesto dekana EPF nastopil danes, se s pomisleki ne strinjata, saj sta prepričana, da Nova univerza za ustanoviteljice pomeni "izjemen pospešek". Univerza za fakultete ne spreminja nič, "razen za boljše pogoje za kreditno sodelovanje med fakultetami in širši visokošolski prostor," je pojasnil Jambrek.

Novi študijski programi na področju humanistike, tehnike in naravoslovja Po njegovih besedah v Novi univerzi, katere delovanje bodo financirale ustanoviteljice, razmišljajo še o "študijskih programih, ki bi jih univerza sama izvajala zlasti na področju humanistike, na pobudo od zunaj pa tudi o vključevanju novih visokih šol in fakultet zlasti s področja tehnike in naravoslovja".

Dolgotrajni postopek za ustanovitev Nove univerze Sicer pa so ustanovitelji nezadovoljni z dolgotrajnim postopkom na senatu za akreditacijo pri svetu za visoko šolstvo, ki je bil potreben za ustanovitev Nove univerze. "Ustanoviteljem je bila storjena velika škoda in ne izključujem možnosti, ne želim pa je tudi napovedati, da bo za to škodo nekdo plačal," je dejal Pogačnik. Nova univerza je trenutno v postopku registracije, kot sedež pa je predvideno Brdo pri Kranju, je dodal Jambrek.

EPF po treh letih delovanja že 846 študentov Na novinarski konferenci sta Pogačnik in Jambrek podrobneje predstavila tudi delovanje novogoriške EPF, ki ima po treh letih delovanja na dodiplomskih in podiplomskih programih že 846 študentov, polovico od teh na rednem študiju. Na fakulteti je med 73 sodelavci 41 visokošolskih učiteljev, od katerih sta le dva zaposlena za polni delovni čas.

Pogačnik: Zahtevali bomo več koncesioniranih študijskih programov Glede na skokovito rast študentov in vse večje zanimanje za študij na EPF - na fakulteti je letos 315 brucev -, bodo od pristojnega ministrstva zahtevali večje število koncesioniranih študijskih programov, je napovedal Pogačnik. Omenil je še ustanovitev Centra za upravno izobraževanje v letošnjem letu ter prostorske težave, ki naj bi jih rešila novogradnja. Pri tem bo ob sodelovanju lokalne skupnosti in lokalnega gospodarstva potrebna tudi pomoč države, je Pogačnik izrazil upanje, da bo imela nova oblast večji posluh za njihove težave.

Ne spreglejte