Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2008,
18.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2008, 18.35

7 let, 12 mesecev

Izjava o upokojencih Štrovsa stala funkcije državnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi sporne izjave o upokojencih je odstopil državni sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs, ki ga je vlada razrešila s funkcije in na njegovo mesto imenovala Romano Tomc.

Večina parlamentarnih strankah in poslanskih skupinah odstop državnega sekretarja podpira, obžalujejo ga le v Štrovsovi "matični" NSi. Štrovs: Vse, kar ogroža upokojence je Matilda Štrovs je javnost razburil z izjavo v oddaji Preverjeno na POP TV minuli teden, ko se je spraševal, "zakaj se upokojenci sploh pritožujejo, ker so najbolj varni od vseh in se jim ni treba bati, da bi izgubili službe", ter dejal, "da je vse, kar ogroža upokojence, Matilda". Izjava je bila po mnenju mnogih neprimerna in žaljiva, zato so se vrstile zahteve po njegovem odstopu. Resorna ministrica ministrica Marjeta Cotman je tedaj dejala, da Štrovsova izjava ni bila primerna, vendar je poudarila, da je na področju pokojninskega zavarovanja veliko naredil za dobrobit upokojencev.

Štrovsa zamenjala Romana Tomc

Vlada pa je na seji državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve razrešila s funkcije, in sicer po tem, ko je Štrovs v sredo obvestil ministrico za delo Marjeto Cotman, da odstopa. Na njegovo mesto je bila imenovana dosedanja generalna direktorica direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo Romana Tomc.

Večina parlamentarnih strank Štrovsovo razrešitev podpira Večina parlamentarnih strankah in poslanskih skupinah Štrovsovo razrešitev oziroma odstop podpira, saj so si večinoma enotni, da je bila njegova izjava o upokojencih neprimerna. Njegov odstop obžalujejo le v Štrovsovi "matični" NSi. Podpredsednik NSi Alojz Sok je povedal, da je odstop preuranjen, če je povezan z njegovo izjavo o upokojencih, saj po njegovih besedah Štrovsova izjava ni bila nič posebnega. Predsednik NSi Andrej Bajuk pa je dejal, da izjava, ki jo je dal Štrovs, "ni v skladu s tem, kar on dejansko je". Po njegovem je Štrovsa škoda, "saj Slovenija takšne ljudi potrebuje".

Tanko: Štrovs je ravnal odgovorno

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa meni, da je Štrovs ravnal odgovorno, ko se je odločil prevzeti odgovornost za svoje besede in odstopil. Po Tankovi oceni izjava Štrovsa ni bila primerna času, razmeram in vsebini dela, ki ga je opravljal, Štrovs kot javni uslužbenec pa bi moral nekoliko bolj paziti na svoje besede. "Če je želel povedati, da se upokojenci nimajo česa bati, bi moral to povedati na kakšen drugačen način," je dejal.

Presečnik: Vsak javni uslužbenec mora paziti na svoje izjave Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je povedal, da je razrešitev državnega sekretarja rezultat njegove izjave, ki je po mnenju Presečnika neumestna, nekorektna in žaljiva do upokojencev. "Vsak javni uslužbenec mora paziti na svoje izjave in je zanje tudi odgovoren, je še dodal. Presečnik je poudaril, da čeprav naj bi bila izjava dana neuradno, je tudi takrat potrebno paziti na izraze.

Stranka upokojencev odstop oziroma razrešitev podpira

Tudi v najmanjši koalicijski DeSUS stranki razrešitev državnega sekretarja pozdravljajo kot dobro ter ocenjujejo kot potezo, ki je skladna z najvišjimi demokratičnimi standardi, je pojasnil vodja poslanske skupine stranke upokojencev Franc Žnidaršič. Glede na njegovo izjavo se je namreč tudi stranki upokojencev zdelo primerno, da bi Štrovs odstopil oziroma da bi ga vlada razrešila, zato takšno potezo podpirajo.

Potrč razrešitev označil za logično potezo Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je odločitev vlade, da razreši Štrovsa, označil za logično potezo in odgovor vlade, "ki je ni za pohvalit, ampak šteti za razumljivo". Če vlada tega ne bi storila, bi po Potrčevem mnenju pokazala skrajno aroganco do socialno občutljivih skupin. Tako pa je po Potrčevih besedah vsaj minimalno popravila vtis.

Ziherl predvideva, da Štrovs ni odstopil sam Tudi v LDS se strinjajo z razrešitvijo Štrovsa, ki je po mnenju podpredsednika LDS Slavka Ziherla moral odstopiti, saj je s svojo izjavo, ki je bila sramotna, pokazal zelo poniževalen odnos do velike skupine ljudi. Ziherl tudi predvideva, da državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve s funkcije ni odstopil sam, temveč so ga "odstopili".

Lahovnik: Odločitev vlade je pričakovana in razumljiva

Odločitev vlade je tudi po besedah vodje poslanske skupine Zares Mateja Lahovnika pričakovana in razumljiva, "glede na to, da je Štrovs vzbudil precej veliko ogorčenje javnosti, ki se je zaradi njegovih izjav čutila prizadeta". Zato so na nek način to potezo tudi pričakovali, je stališče poslanske skupine Zares pojasnil Lahovnik.

Jelinčič: Štrovs je odstopil na zahtevo Marjete Cotman Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je ocenil, da Štrovs svojega dostopa ni podal prostovoljno, pač pa na naj bi ga podal na zahtevo ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman. Po Jelinčičevih besedah je ministrica ravnala pravilno, za kar ji čestita.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev: Razrešitev jeveč kot pričakovana V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa menijo, da je odločitev predsednika vlade za razrešitev Štrovsa več kot pričakovana. Štrovs je s ponižujočimi izjavami v javnosti degradiral dostojanstvo celotne populacije upokojencev, saj jih je pomenljivo spomnil na Matildo, ki v simboličnem pomenu pomeni smrt.

Ne spreglejte