Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 12.44

8 let

Islamska skupnost v Sloveniji danes začenja ramazan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za muslimane v Sloveniji se danes začenja mesec ramazan, ki bo trajal 29 dni.

Letošnji ramazan bo posvečen projektu izgradnje Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani, saj se je skupnost 31. julija prijavila na razpis za nakup zemljišča, kjer se bo gradila džamija, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji. Ramazanski bajram bo letos 30. septembra Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po Luninih menah, zato se začetek svetega meseca vsako leto v primerjavi z gregorijanskim koledarjem premakne za deset dni. Konec ramazana oziroma ramazanski bajram bo letos 30. septembra.

Mesec islamskega posta Ramazan je mesec islamskega posta. V tem času muslimani izpolnjujejo svojo tretjo praktično dolžnost - dolžnost posta. Postiti se pomeni med sončnim vzhodom in sončnim zahodom ne jesti, ne piti, ne kaditi, ne spolno občevati, ne izgovarjati grdih besed, skratka, biti v okvirih moralnih načel islama. Post je način in ramazan je čas, da človek premaga telesne strasti v korist duhovne strasti duše, ki si želi občutiti lepoto resnice, pravičnosti, poštenosti, solidarnosti in ljubezni.

Ramazan in post krepita ljudski duh in telo. Post je učitelj, ki nas uči lepega vedenja in poslušnosti. S pomočjo posta pridemo do svobode. Post pomeni premagovanje negativnega v telesu z namenom, da se približajo Bogu z dobrimi deli, lepimi besedami in iskrenim bogoslužjem, menijo muslimani, ki se v tem obdobju intenzivno posvečajo koranu, božji besedi.

Posebni program islamske skupnosti v Sloveniji Islamska skupnost v Sloveniji bo v tem času pripravila posebne programe v sedemnajstih mestih: v Ljubljani, Kranju, Kamniku, Škofji Loki, Tržiču, na Jesenicah, v Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Novemu mestu, Krškem, Celju, Velenju in Mariboru. Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus in tajnik skupnosti Nevzet Porić bosta v času ramazana obiskala vse dislocirane enote Islamske skupnosti, t.i. džemate, in nagovorila vernike. Islamsko skupnost v Ljubljani pa bo v začetku ramazana obiskal reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

Ne spreglejte