Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2008,
11.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2008, 11.08

8 let, 5 mesecev

Hrvati ob uvedbi vinjet v Sloveniji ponujajo alternativne poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Dan pred uvedbo vinjet v Sloveniji hrvaško ministrstvo za turizem in Hrvaški avto klub (HAK) potencialnim hrvaškim turistom ponujata alternativne poti, po katerih se lahko izognejo plačilu vinjete.

Hrvaška namreč uvedbo vinjet za cestninjenje na slovenskih avtocestah doživlja kot možno oviro za prihod načrtovanega števila turistov, ki z avtomobili iz zahodne in srednje Evrope prihajajo na Hrvaško. "Imamo pravico ponuditi alternativne ceste" "Tako kot imajo Slovenci pravico uvesti šestmesečne in letne vinjete, ima tudi Hrvaška absolutno pravico predstaviti turistom zemljevide z alternativnimi cestami, ki jih je za voznike pripravil HAK", je minister za turizem Damir Bajs dejal v pogovoru za nedeljsko izdajo zagrebškega časnika Jutarnji list.

"Ne zahtevamo uporabo omenjenihh cest" Kot je poudaril Bajs, Hrvaška od turistov ne zahteva uporabo omenjenih cest, temveč jih ponuja kot drugo možnost. "Mislim, da se na tak način je vmešavamo v notranje zadeve Slovenije", je dejal in dodal, da Hrvaška ne more storiti nič več, kot da prek interneta ter svojih diplomatskih in gospodarskih predstavništev v tujini čim bolj obvesti turiste o tem, kaj jih čaka na slovenskih avtocestah.

"Morajo biti dvotedenske ali desetdnevne" Kot največji problem je Bajs izpostavil dejstvo, da Slovenija ni ponudila vinjet za krajši čas od šestih mesecev. "V okviru enakopravnosti vseh v EU obstaja pravilo, da morajo biti storitve tudi dvotedenske ali desetdnevne, kot to velja v Avstriji. Takšno mnenje je podprlo tudi nekaj drugih evropskih držav", je dejal Bajs.

"V Sloveniji je malo avtocest" HAK je poudaril, da je v Sloveniji zgrajenih razmeroma malo avtocest ter da je uvedba vinjet problematična tudi zaradi tega. To omenjajo tudi udeleženci razprav o slovenskih vinjetah na hrvaških spletnih portalih. Ocenjujejo, da bi morala biti tudi izbira med tedenskimi ali celo vikend vinjetami za tranzit, ker naj bi hrvaški vozniki najbolj pogosto vozili čez Slovenijo do Avstrije na kratkem odseku preko Maribora.

Polletna vinjeta cenejša od cestnine za Zagreb-Split Sicer pa so nekateri udeleženci forumov poudarili, da so slovenske šestmesečne vinjete cenejše kot cestnina za avtocesto Zagreb-Split, kjer morajo vozniki osebnih avtomobilov plačati cestnino v višini 314 kun (43 evrov). Obenem ocenjujejo, da Hrvaška prav zaradi tega sploh ne razmišlja o uvedbi vinjet.

Tudi v FJK zaskrbljenost ob uvedbi vinjet v Sloveniji

Torkova uveljavitev vinjet buri duhove zudi v italijanski Furlaniji-Julijski krajini (FJK), kjer za nakup vinjet vlada veliko zanimanje. Nekateri krajevni politični predstavniki medtem izražajo veliko zaskrbljenost in kritiko nad njihovo uvedbo v Sloveniji.

"Vsaj poskusno uvedite omejene turistične vinjete" Skorajšnja uvedba vinjet v Sloveniji odmeva predvsem v krajevnih političnih krogih. Tržaški poslanec Demokratske stranke (DS) Ettore Rosato je že konec maja italijansko zunanje ministrstvo pozval, naj pridobi vsakršno koristno in uradno informacijo glede oprostitve nabave vinjet za male prevoznike, ki sta jih že prizadela zvišanje cen dizelskega goriva in konkurenca slovenskih prevoznikov. Poleg tega se je Rosato zavzel tudi za to, naj Slovenija vsaj poskusno uvede časovno omejene turistične vinjete, tako kot je to storila Avstrija.

Opravičeni vinjet? Načelnik svetniške skupine stranke Naprej Italija (FI) v tržaškem pokrajinskem svetu Claudio Grizono pa je po pisanju nedeljskega Il Piccola vložil resolucijo z zahtevo, naj bodo Tržačani, Goričani in vsi tisti, ki prebivajo na območju nekdanjega Videmskega sporazuma, oproščeni kupovanja vinjet. Cene slednjih so za Grizona "krivične in pretirane", zato zahteva ukrepanje dežele FJK.

Tondo: Ne moremo se vmešavati v odločitve slovenske vlade Predsednik deželne vlade FJK Renzo Tondo pa je v pogovoru za tržaško krajevno televizijsko postajo Telequattro dejal, da se vlada FJK ne more vmešavati v odločitve slovenske vlade, lahko le opozarja na problem. Linija, ki jo je zavzela slovenska vlada, se zdi Tondu sicer pretirana, saj se za prehod tako majhnega ozemlja zahteva visoko vsoto, to kritično stališče pa bo Tondo posredoval tudi slovenski vladi.

Italijani imajo zemljevid, kje je vinjeta obvezna Tržaški italijanski dnevnik Il Piccolo je sicer v nedeljo objavil seznam 34 prodajnih mest vinjet v FJK. V glavnem gre za avtocestna počivališča, bencinske črpalke in trafike, pri čemer tržaški dnevnik opozarja, da slovenske nalepke niso še povsod na razpolago, a da bo porazdelitev po prodajalnah končana v kratkem.

Ob tem bo na voljo tudi prospekt z informacijami o tistih cestah v Sloveniji, kjer bo mogoče voziti le z vinjeto in o načinu lepljenja vinjete na vetrobransko steklo. Il Piccolo poroča o precejšnjem povpraševanju in bojazni pred visokimi denarnimi kaznimi, ki so predvidene v primeru, da avto ni opremljen z vinjeto. Informacije o vinjetah nudi na svoji spletni strani tudi tržaška sekcija Italijanskega avtomobilskega kluba (Aci), ki v svojih uradih prav tako prodaja vinjete.

Ne spreglejte