SiolNET. Novice Slovenija
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aplikacije za sledenje okuženim v Sloveniji še nekaj časa ne bo

0,31

termometer

GPS sledenje

Aplikacijo za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom je treba najprej izjemno dobro predstaviti ljudem, saj brez njihovega zaupanja ne bo učinkovita, je poudaril notranji minister Aleš Hojs po videokonferenci notranjih ministrov EU. Minister vidi kar nekaj težav v povezavi s to aplikacijo, v Sloveniji je ne pričakuje v kratkem.

O aplikacijah za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki ponekod v EU sprožajo pomisleke zaradi vprašanj njihovega vpliva na zasebnost in varstvo podatkov, so danes na videokonferenčnem zasedanju razpravljali notranji ministri EU, poroča STA.

V Sloveniji se ta aplikacija še ne uporablja, niti še ni na razpolago. Slovenija kot majhna država bo verjetno pristopila k eni od aplikacij, ki bodo na trgu na voljo, je povedal Hojs v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Nemčija in Francija kmalu, Češka in Poljska jo že uporabljata

Aleš Hojs Foto: STA Minister je pojasnil, da sta na današnjem zasedanju Nemčija in Francija napovedali zelo verjetno uporabo te aplikacije, Češka in Poljska pa sta poročali o tem, da jo že uporabljajo, poroča STA.

Vse strani so poudarile, da je uporaba te aplikacije mogoča oziroma bo mogoča izključno na prostovoljni osnovi, torej če bo posameznik želel sodelovati, je dejal Hojs.

"Aplikacijo za sledenje je treba dobro predstaviti ljudem"

Minister sicer osebno vidi kar nekaj težav. Povsem preprosta logika in zdrava pamet povesta, da če nekdo, ki je bolezen prebolel ali je še vedno okužen, aplikacije ne uporabi, njegovi stiki ne bodo zabeleženi, torej bo sledenje slabo in nezadostno, je opozoril.

"Zato bo treba najprej izrazito dobro predstaviti namen te aplikacije," je poudaril Hojs. Še zlasti je poudaril, da je treba ljudem povedati, da so pri uporabi aplikacije anonimni, saj da je to eden od glavnih strahov ljudi, ko gre za njeno uporabo.

Pametni telefon, koronavirus Foto: Reuters

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo to aplikacijo v Sloveniji, je minister odgovoril, da v tem trenutku nima podatka o tem, da bi lahko bila na voljo, ter da tako težko reče, da bi se to lahko zgodilo v kratkem.

Članice EU so sredi aprila opredelile smernice za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije.

Ne sme razkriti identitete in uporaba mora biti prostovoljna

Aplikacije naj bi ljudi, ki so bili določen čas v bližini okužene osebe, opozarjale, naj se testirajo ali samoizolirajo, ne da bi razkrile identiteto okužene osebe.

Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna in časovno omejena. Temeljiti mora na anonimiziranih podatkih. Uporabljala naj bi se tehnologija bluetooth, ki ne omogoča sledenja lokacij posameznikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin