Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 9. 2010,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 10. 9. 2010, 12.09

8 let

Hibbins: Balansiranje med tradicionalnim in modernim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od leta 2008 v Sloveniji deluje Britanska mednarodna šola, ki je imela leta 2008 22 učencev, letos jih je kljub šolnini že 134. Polovica jih prihaja iz slovenskih družin.

"Hotel sem zamenjati šolo, o angleški šoli pa mi je povedal prijatelj. Najprej sem dva dni samo poslušal, a mi je bilo takoj všeč," pripoveduje 11-letni Luka iz Ljubljane, ki je bil junija še učenec Osnovne šole Koseze. Angleščina mi gre dobro, zato nimam težav, še dodaja, saj je pouk, tako kot vse druge aktivnosti, v angleškem jeziku. "Polovica sošolcev je Slovencev, polovica pa tujcev z vsega sveta, a se med seboj vsi pogovarjamo angleško," še dodaja Luka, ki je včeraj skupaj s svojimi vrstniki na Otroškem bazarju predstavljal Britansko mednarodno šolo oziroma British International school v Ljubljani, gosti jo Osnovna šola Vita Kraigherja. Od tri do 18 let "Od septembra 2008, ko smo z 22 učenci odprli šolo v Ljubljani, se nam je število precej povečalo. Lani je bilo 72 učencev, letos pa jih je 134, starih od tri do 18 let," pojasnjuje ravnatelj in ustanovitelj šole Jeremy Hibbins, ki je v Slovenijo pripeljal uniforme, šolnine, pouk v razredih z majhnim številom učencev, opisno ocenjevanje skozi vse izobraževanje in učitelje, naravne govorce angleščine.

"Sami izbiramo, kaj bomo učili in kako. Odzivamo se na potrebe staršev in otrok in z njimi tesno sodelujemo. Ni se nam treba podrejati zakonskim okvirom, s čimer se izognemo povprečnosti. Če bi starši želeli, da uvedemo kakšen predmet, lahko to storimo nemudoma brez zapletov z ministrstvom za šolstvo. Gre za balansiranje med tradicionalnim in modernim načinom izobraževanja," pojasnjuje Hibbins. Prizadevajo si za čim bolj interaktivno šolo, kjer razmišljajo globalno in iščejo rešitve za probleme. "Svet se spreminja, zato je treba spremeniti tudi mišljenje. Od naših učencev ne zahtevamo, da se nečesa naučijo na pamet, temveč da razmišljajo s svojo glavo." In, kar je še posebno pomembno, poudarja Hibbins, "smo edina britanska šola, ki poučuje slovenščino".

Naš šolski sistem jih ne priznava A slovenski šolski sistem jih po svoje vseeno obvezuje, saj morajo biti njihovi učenci vpisani tudi na kateri od slovenskih osnovnih šol. Ker je pouk v angleščini in, kot pravijo na ministrstvu za šolstvo, ker izobraževanje ne poteka v skladu s slovenskimi predpisi, morajo učenci vsako leto svoje znanje iz slovenskega jezika in matematike pokazati tudi na slovenski osnovni šoli. A kot nam je povedala ena od mam, jim gredo šole zelo na roko, čeprav je naporno.

Zanimivo je, da so učenci do konca devetletne osnovne šole ocenjeni le opisno, po prvih dveh letih srednje šole pa morajo opraviti izpite iz vseh predmetov. "V zadnjih dveh letnikih se učenci odločijo in specializirajo za štiri predmete," pojasnjuje Katarina Železinger, profesorica glasbe in likovnega pouka. Ta je ena od treh učiteljev iz Slovenije, preostala dva poučujeta slovenščino, 13 drugih učiteljev je naravnih govorcev angleškega jezika.

Dobrih osem tisočakov na leto In ker seveda niso del slovenskega šolskega sistema oziroma izobraževanja, morajo starši za izobraževanje odšteti od 7.300, kolikor stane vrtec, do dobrih osem tisoč evrov na leto. "To je še vedno najmanj v Evropi v britanskih šolah, saj je denimo šolnina v Beogradu okoli 10 tisoč evrov, drugod pa tudi do 15 tisoč evrov. A v ta znesek so vključene tudi vse aktivnosti čez vse leto, ekskurzije, uniforme, knjige, zvezki, pisala, skratka vse, kar za pouk potrebujejo," še dodaja Hibbins, ki poudarja, da so učencem po končani britanski šoli odprta vrata na vse univerze po svetu.

Tudi uniforme so se izkazale za učinkovito metodo, saj med učenci ni razlik. "Uniforme so se izkazale za velikanski uspeh, saj tako ni razlik med učenci, so cenejše, ne staršem ne otrokom pa si ni treba beliti glave s tem, kaj obleči," je prepričan Hibbins.

Ne spreglejte