Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2019,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Kamala Harris ZDA Demokratska stranka ameriške volitve

Sreda, 4. 12. 2019, 10.20

4 leta, 4 mesece

Harrisova odstopila od demokratske predsedniške kampanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Kamala Harris

Kamala Harris se ne bo več potegovala za osvojitev predsedniške nominacije demokratske stranke.

Harrisova je podpornikom sporočila, da z globokim obžalovanjem in hkrati z globoko hvaležnostjo končuje kampanjo. Ob tem je zagotovila, da se bo še naprej borila na področjih, ki jih je poudarjala med kampanjo, predvsem si bo prizadevala za pravico za vse ljudi.

V nedeljo in ponedeljek sta iz tekme izstopila za večino Američanov neznana nekdanji kongresnik iz Pensilvanije Joe Sestak in guverner Montane Steve Bullock, pred njima pa je najbolj odmeval izstop nekdanjega kongresnika iz Teksasa Beta O'Rourka, ki je veljal za enega od mogočih favoritov, a si je zaprl vrata, ko je po strelskem pokolu v El Pasu obljubil, da bo Američanom pobral avtomatsko orožje.

Na začetku so ji ankete dobro kazale

Joe Biden in Kamala Harris | Foto: Reuters Joe Biden in Kamala Harris Foto: Reuters Temnopolta Harrisova je prišla nekoliko bolj v ospredje na enem od uvodnih televizijskih soočenj demokratskih kandidatov, ko je spotaknila vodilnega kandidata, nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna, z "zgodovinskim" vprašanjem o tem, kdo je v preteklosti podpiral prisilno integracijo belih in temnopoltih šolarjev po ZDA.

To ji je za nekaj časa zvišalo podporo v anketah, vendar to ni vprašanje, ki bi danes zanimalo ameriške volivce. V času, ko ima velik pomen mnenje volilne baze, ji je bolj kot ne škodila njena preteklost neizprosne tožilke, kar bi bilo pozneje v primeru uspeha prednost v spopadu s Trumpom.

Demokrati imajo še vedno veliko kandidatov

Demokratskih kandidatov je trenutno še vedno preveč, da bi lahko vsak dobil dovolj podpore in donacij za nadaljevanje kampanje. Brez tega pa ni udeležbe na prihodnjih televizijskih soočenjih, ki pripomorejo k prepoznavnosti kandidata.

Ankete trenutno kažejo, da se je izoblikovala vodilna četverica kandidatov na čelu z Bidnom, ki zastopa politično sredino, senatorjema Elizabeth Warren in Berniejem Sandersom, ki sta na levi, ter županom Petom Buttigiegom, ki se prav tako uvršča bolj v sredino.

Tja se rine tudi nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg, ki je v prvi anketi, odkar je uradno razglasil kampanjo, prehitel vse druge kandidate razen vodilne četverice. Prehitel je tudi senatorko slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki še vedno upa, da se bo na sredini odprl prostor za njen prodor.

Ne spreglejte