Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
19. 11. 2014,
8.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 11. 2014, 8.38

6 let, 7 mesecev

Gorenjska banka stiska Igorja Jurija Pogačarja

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko se Pogačar pogaja o prodaji tovarne kemičnih izdelkov Pinus, je banka zahtevala razkritje imetnika zemljiškega pisma, ki pred zasegom ščiti Pogačarjevo nepremičnino na Primorskem.

Poslovnež Igor Jurij Pogačar bo moral pred sodiščem dokazati, da na svoje nepremičnine ni vpisoval lažnih zemljiških dolgov. Na okrajnem sodišču v Piranu so namreč konec oktobra javno objavili oklic neznanemu imetniku zemljiškega pisma, ki Pogačarjevim upnikom preprečuje zaseg in prodajo ene od njegovih nepremičnin ob Obali, v Dnevniku poroča Tomaž Modic.

Obvezno razkritje identitete imetnika zemljiškega pisma, ki ga omogoča letošnji popravek zakonodaje, so v izvršilnem postopku proti Pogačarju zahtevali v Gorenjski banki. Ta od poslovneža zahteva plačilo 800 tisoč evrov z obrestmi.

Pogačar ima v lasti travnik med razkošnimi vilami Naključno ali ne, višina zemljiškega dolga, ki ga je Pogačar vpisal leta 2010, znaša natanko 800 tisoč evrov. Če se v roku treh mesecev ne bo razkril imetnik izstavljenega zemljiškega pisma, bo zemljiški dolg postal ničen. Gorenjska banka bi nato lahko nadaljevala izvršbo na več kot 1300 kvadratnih metrov velikem zemljišču nad Piranom v lasti Pogačarja. Čeprav se nahaja v strnjenem naselju razkošnih vil, gre po podatkih geodetske uprave za kmetijsko zemljišče, namenjeno območju zelenih površin. Pogačar je imel sicer do nedavnega le streljaj od omenjenega zemljišča v lasti vilo.

Gorenjska banka terja Pogačarja tudi po sodni poti "Zadevo urejamo in jo bomo uredili. Smo v sklepni fazi pogovorov," pravi Pogačar. Ali se bo imetnik zemljiškega pisma razkril ali pa bo morda sam prej poravnal dolgove, ni želel povedati.

Gorenjska banka terja Pogačarja sicer že več let tudi po sodni poti, napoved skorajšnjega dogovora pa je verjetno povezana s prodajo njegove družbe Pinus. Ta je po dostopnih podatkih namreč najela posojilo, za katerega je solidarno jamčil Pogačar in ga zdaj od njega terja Gorenjska banka.

Pogačar tudi lastnik propadlega Ram Investa Igor Jurij Pogačar je tudi lastnik družbe Ram Invest v stečaju, ki se je ukvarjala z različnimi gradbenimi in nepremičninskimi posli. Na Družbo za upravljanje terjatev bank je NLB prenesla za 6,8 milijona evrov terjatev do Ram Investa.

Velik udarec za Ram Invest je bila prekinitev najemne pogodbe z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) za poslovno stavbo na Dimičevi ulici v Ljubljani. Medtem ko je Ram Invest Hypo Leasingu plačeval dobrih 125 tisoč evrov najemnine na mesec, je poslovno stavbo NPU oddajal za 136 tisoč evrov. Po plačilu zadnjega obroka naj bi Ram Invest postal celo lastnik poslovne stavbe. Pogodba je bila sklenjena v času, ko je ministrstvo za notranje zadeve vodila Katarina Kresal.

Ne spreglejte