Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2008,
17.05

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 3. 2008, 17.05

8 let, 6 mesecev

Golobič: S Potočnikom se ne pogovarjamo o sodelovanju na volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Zares Gregor Golobič je zanikal namigovanja, da naj bi stranka k sodelovanju na parlamentarnih volitvah povabila slovenskega evropskega komisarja Janeza Potočnika.

Kot je dejal, se s Potočnikom o tem niso pogovarjali. Sam bi si sicer želel videti, da bi Potočnik sodeloval v kampanji, vendar so "želje eno, realnost pa drugo". Po Golobičevih besedah je trenutno omenjena realnost taka, da je Potočnik povedal, da si želi svoj mandat v evropski komisiji oddelati do konca, kar pomeni, da ne želi sodelovati v predvolilni kampanji v Sloveniji. "In mi to v celoti spoštujemo," je dejal. Potočnik: Ne razmišljam o predčasnem končanju funcije "Ne razmišljam o tem, da bi predčasno odšel s funkcije, ki jo opravljam. To, kar si želim v tem trenutku, je predvsem dokončati mandat in pustiti pečat na področju, ki je ključnega pomena za prihodnost Evropske unije. Delo je sicer naporno, a tudi zelo zanimivo. Vsekakor zahteva celega človeka, zato se z razmišljanjem o svoji prihodnosti ne želim pretirano obremenjevati," je poudaril Janez Potočnik, komisar, pristojen za znanost in raziskave.

Prav iz teh razlogov se Potočnik, kot je dejal, v kampanjo pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji ne namerava vključiti. Pojasnil je, da "komisar ni in ne sme biti podaljšek domače politike". "Naša naloga je jasna, delujemo v dobro celotne EU," je jasen komisar. Delo v Bruslju po njegovih besedah zahteva "dobro poznavanje delovanja unije, odgovorno presojanje bodočih možnosti njenega razvoja, visoko raven strokovnosti in korektnosti ter predvsem dober občutek za usklajevanje različnih pogledov in interesov".

"Ne izključujem drugega mandata" Potočnik pa je odgovoril tudi na vprašanja o morebitnem drugem mandatu. "Ne izključujem te možnosti, vsekakor pa je o tem preuranjeno govoriti," je odgovoril na vprašanje, če ga nadaljnje delo v komisiji še zanima. Pojasnil je, da o komisarskem mestu odloča vlada, postopek izbire pa je znan. "Odločitev o predlogu bo v rokah slovenske vlade, končna odločitev pa je seveda v rokah bodočega predsednika komisije, pa tudi Evropskega parlamenta," je poudaril.

Ne spreglejte