SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

FOTO: Motivacijske delavnice za Rome

3

termometer

V treh novomeških romskih naseljih Žabjaku, Otočcu in Ob Potoku potekajo motivacijske delavnice za romske otroke, ki se jim lahko pridružijo tudi starši.

V prvi delavnici so otroci in njihovi starši spoznavali različne poklice, prednosti posameznih poklicev ter izvedeli, kako lahko pridobijo različne poklice. Z različnimi didaktičnimi igricami so spoznavali pripomočke, ki so potrebni pri opravljanju posameznih poklicev. Za konec so se s pomočjo staršev pomerili v izdelavi lutk na kuhalnici. Vsak otrok je izdelal po eno lutko, ki je predstavljala določen poklic. Tako so nastali policisti, vrtnarji, šivilje, frizerke in kuharji.

Delavnice so v okviru projekta Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje, ki bo v državi potekal še dve leti in je sofinanciran iz sredstev Evropskega socialnega sklada, pripravili v Razvojno-izobraževalnem centru (RIC) Novo mesto, ki je partner omenjenega, med Romi dobro sprejetega projekta. Danica Čučič iz RIC-a je ob tem povedala, da je namen delavnic, ki so na sporedu enkrat tedensko šest tednov zapored, mlade mamice in njihove otroke poučiti o poklicih.

Delavnice so se začele v začetku julija v osrčju zelenja v romskem naselju Ob Potoku na robu Novega mesta, kjer so mladi Romi štiri ure spoznavali poklice, njihove matere pa ročno izdelovale krila zase in svoje hčerke. "Otroci so radi prisotni. Radi delajo in se igrajo," je ob našem obisku pristavila Darja Novak, mati šestih šoloobveznih otrok, ki ni mogla mimo razmer, v katerih živijo. Njen partner Milan Prekupec z Gorenjske, ki ni Rom, pa je dodal, da je zadovoljen s programom, ki so ga pripravili na RIC-u, saj omogoča pridobivanje novega znanja, in da romski otroci uživajo na delavnicah.

Nekaj utrinkov v galeriji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin