SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evroskupina potrdila bruseljsko oceno slovenskega proračuna

0

termometer

 | Foto:
Finančni ministri držav v območju evra so danes na proračunskem zasedanju v glavnem potrdili ocene proračunskih predlogov, ki jih je prejšnji teden objavila Evropska komisija.

Za Slovenijo je predvidena odprava presežnega javnofinančnega primanjkljaja v tem letu, vendar pa je manevrski prostor omejen, opozarja evroskupina.

Evropska komisija je države razdelila v tri skupine Na fiskalnem področju so članice območja evra v minulih letih dosegle velik napredek, je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Leta 2010 jih je bilo 15 v postopku zaradi presežnega primanjkljaja, v letu 2016 bodo po napovedih le še tri, je ponazoril.

Evropska komisija je države pri ocenjevanju njihovih proračunskih predlogov razdelila v tri skupine: skladne z evropskimi proračunskimi pravili, pretežno skladne s pravili in tiste, kjer obstajajo tveganja kršenja pravil.

Slovenski proračun skladen z evropskimi pravili Slovenija je v srednji skupini sedmih držav s proračuni, ki so pretežno skladni z evropskimi pravili. V tej skupini so še Belgija, Irska, Latvija, Malta, Finska in Francija.

Evropska komisija ocenjuje, da bo Slovenija javnofinančni primanjkljaj letos spravila pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), s čimer bi naslednje leto prešla iz korektivne v preventivno fazo evropskega proračunskega procesa.

V preventivni fazi se komisija pri preverjanju spoštovanja pravil osredotoči na srednjeročni proračunski cilj. V primeru Slovenije opozarja, da obstaja tveganje odstopanja od zastavljenega vmesnega cilja za leto 2016, kar ogroža dosego krovnega srednjeročnega cilja. Ta predvideva popolnoma uravnotežen proračun do leta 2020.

V skupini najboljših je pet držav V najboljši skupini držav s proračuni, ki so skladni z evropskimi pravili in jim tako ni treba spreminjati proračunskih načrtov, je pet držav: Nemčija, Estonija, Nizozemska, Slovaška in Luksemburg.

V najbolj problematični skupini držav, kjer obstajajo tveganja neskladnosti nacionalnih proračunskih predlogov z evropskimi pravili, so štiri članice: Avstrija, Litva, Španija in Italija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin