Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
22.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bruselj ocena proračun Slovenija

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 22.12

8 let

Evroskupina potrdila bruseljsko oceno slovenskega proračuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Finančni ministri držav v območju evra so danes na proračunskem zasedanju v glavnem potrdili ocene proračunskih predlogov, ki jih je prejšnji teden objavila Evropska komisija.

Za Slovenijo je predvidena odprava presežnega javnofinančnega primanjkljaja v tem letu, vendar pa je manevrski prostor omejen, opozarja evroskupina.

Evropska komisija je države razdelila v tri skupine Na fiskalnem področju so članice območja evra v minulih letih dosegle velik napredek, je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Leta 2010 jih je bilo 15 v postopku zaradi presežnega primanjkljaja, v letu 2016 bodo po napovedih le še tri, je ponazoril.

Evropska komisija je države pri ocenjevanju njihovih proračunskih predlogov razdelila v tri skupine: skladne z evropskimi proračunskimi pravili, pretežno skladne s pravili in tiste, kjer obstajajo tveganja kršenja pravil.

Slovenski proračun skladen z evropskimi pravili Slovenija je v srednji skupini sedmih držav s proračuni, ki so pretežno skladni z evropskimi pravili. V tej skupini so še Belgija, Irska, Latvija, Malta, Finska in Francija.

Evropska komisija ocenjuje, da bo Slovenija javnofinančni primanjkljaj letos spravila pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), s čimer bi naslednje leto prešla iz korektivne v preventivno fazo evropskega proračunskega procesa.

V preventivni fazi se komisija pri preverjanju spoštovanja pravil osredotoči na srednjeročni proračunski cilj. V primeru Slovenije opozarja, da obstaja tveganje odstopanja od zastavljenega vmesnega cilja za leto 2016, kar ogroža dosego krovnega srednjeročnega cilja. Ta predvideva popolnoma uravnotežen proračun do leta 2020.

V skupini najboljših je pet držav V najboljši skupini držav s proračuni, ki so skladni z evropskimi pravili in jim tako ni treba spreminjati proračunskih načrtov, je pet držav: Nemčija, Estonija, Nizozemska, Slovaška in Luksemburg.

V najbolj problematični skupini držav, kjer obstajajo tveganja neskladnosti nacionalnih proračunskih predlogov z evropskimi pravili, so štiri članice: Avstrija, Litva, Španija in Italija.

Ne spreglejte