Sreda,
3. 1. 2018,
14.37

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška Evropska komisija Dialog

Sreda, 3. 1. 2018, 14.37

6 let, 3 mesece

Evropska komisija nad Slovenijo in Hrvaško s pozivom o nadaljevanju dialoga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

arbitraža

Evropska komisija je danes znova pozvala Slovenijo in Hrvaško, naj nadaljujeta dialog o arbitražnem sporazumu in se izogibata dejanj, ki bi škodila dvostranskim pogovorom. Pripravljeni so pomagati pri implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča o meji.

Premierjema Slovenije in Hrvaške Miru Cerarju in Andreju Plenkoviću na srečanju v Zagrebu 19. decembra ni uspelo zbližati stališč o implementaciji arbitražne odločbe o meji med državama.

Cerar je takrat še enkrat poudaril, da meni, da je arbitražna razsodba zavezujoča za obe strani in jo je treba uresničiti, hrvaška stran pa je jasno izrazila, da razsodbo še naprej zavrača. Plenković je predlagal nov pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji.

Evropska komisija pa je danes znova pozvala obe strani, naj nadaljujeta dialog na vseh ravneh na konstruktiven, primeren in nedvoumen način ter se izogibata kakršnikoli dejanj, ki bi škodila dvostranskim pogovorom.

Preberi še:

"Komisija je še naprej pripravljena prispevati ali olajšati proces, kako na najboljši način uveljaviti končno razsodbo arbitražnega sodišča," je povedala Mina Andreeva, tiskovna predstavnica Evropske komisije, ki je napovedala, da bo komisija znova obravnavala to vprašanje in razpravljala, kako lahko prispeva k polni in pravični uveljavitvi arbitražne razsodbe.

Premierja Miro Cerar in Andrej Plenković 19. decembra na srečanju nista našla skupnega stališča. | Foto: STA , Premierja Miro Cerar in Andrej Plenković 19. decembra na srečanju nista našla skupnega stališča. Foto: STA ,

Kdaj se bo to zgodilo, je odvisno od razvoja dogodkov. "Za zdaj od srečanja (premierjev Cerarja in Plenkovića, op. p.) ni nobenega novega razvoja. Naša hitrost bo odvisna od hitrosti razvoja, vendar smo kadarkoli pripravljeni olajšati proces," je dodala tiskovna predstavnica.