Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2008,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 12. 2. 2008, 19.53

8 let

Erjavec v Vojašnici Cerklje ob Krki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Vojašnici Cerklje ob Krki je danes minister za obrambo Karl Erjavec ob začetku delovanja Brigade zračne obrambe in letalstva brigadi podelil bojno zastavo.

Zatem je v sklopu današnjega vladnega obiska v Posavju z brežiškim županom Ivanom Molanom podpisal dogovor o sofinanciranju naložb v občini Brežice v letu 2008. Vse enote zračne obrambe in letalstva so zdaj združene Kot osrednji govornik na slovesnosti ob podelitvi bojne zastave je minister Erjavec dejal, da so na podlagi srednjeročnega obrambnega programa dobili novo brigado, ki je pričela formalno delovati 1. februarja. Z njenim formiranjem so sedaj pod enim poveljstvom v enotni strukturi združene vse enote zračne obrambe in letalstva, tako da bo izvajanje nalog sistema zračne obrambe po njegovi oceni še učinkovitejše in uspešnejše. Razpis za nakup novih radarjev Slovenska vojska bo še naprej razvijala zračno obrambo in slovensko letalstvo, v letošnjem letu pa poteka razpis za nakup novih radarjev. Minister je mnenja, da starih radarjev ni vredno več popravljati, slovenska država in vojska pa morata imeti lastni pregled slovenskega zračnega prostora.

Razpis za transportno letalo bo ponovljen

Glede razpisa za transportno letalo je dejal, da bo razpis zanj ponovljen, letalo pa bo brigadi zračne obrambe in letalstva omogočilo večjo zmogljivost, saj je slovenska vojska udeležena v različnih misijah, za katere potrebuje lastne transportne zmogljivosti.

Lovska letala bi bila prevelik izdatek Vojska bo še naprej razvijala transportne zmogljivosti, v dolgoročnem načrtu ima nakup dveh taktičnih transportnih letal, pri morebitnem nakupu lovskih letal pa bi šlo po ministrovem mnenju za previsoke vložke. Ne nazadnje je Slovenija stopila v atlantsko zavezništvo, da bi zadeve, ki so za Slovenijo predrage, pomagale urejati zavezniške države, je dejal. Vsi načrti kažejo, da bo slovenska vojska dala prednost helikopterjem, kar je po ministrovi sodbi glede na slovensko ozemlje najbolj razumno, helikopterska zmogljivost pa je izrednega pomena tudi z vidika zaščite in reševanja.

Po končani slovesnosti se je minister z delegacijo v drugem delu obiska udeležil za javnost zaprte predstavitve projekta prenove vojaškega letališča Cerklje ob Krki in se srečal z županom Občine Brežice Ivanom Molanom.

Podpis dogovora o sofinanciranju naložb v občini Brežice

Minister Erjavec in brežiški župan sta v prostorih vojašnice podpisala dogovor o sofinanciranju investicij v občini Brežice v letu 2008. Ob podpisu dogovora je minister povedal, da je sporazum posledica krovnega dogovora, ki sta ga z županom podpisala v lanskem juliju, po katerem ministrstvo namenja letno 600.000 evrov za potrebe infrastrukturnih potreb lokalnih skupnosti. Letošnji sporazum predvideva šest projektov in sofinanciranje novega gasilskega vozila, ki bo lahko sodelovalo tudi pri gašenju požarov v okrožju letališča.

Minister je poudaril, da bosta ministrstvo in vojska pri urejanju in obnovi letališča stalno iskala kompromisne rešitve z lokalno skupnostjo in prebivalci. Zaveda se, da načrtom izgradnje in obnove nasprotujejo nekatere civilne iniciative in ekološka gibanja, ki z načrti ministrstva in občine niso zadovoljna. Erjavec je obljubil, da bodo spoštovali vse ekološke standarde, kar je po njegovi sodbi njihova dolžnost in odgovornost do narave.

Ne spreglejte