Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
17.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 17.02

7 let, 12 mesecev

Erjavec v torek s Türkom o zapiranju diplomatsko-konzularne mreže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunanji minister Karl Erjavec se bo predvidoma v torek srečal s predsednikom republike Danilom Türkom, s katerim bosta govorila o zapiranju diplomatsko-konzularne mreže (DKP).

Kot je dejal Erjavec, mu želi osebno predstaviti vse argumente za zapiranje DKP, dotaknila pa se bosta tudi nekaterih drugih vprašanj slovenske zunanje politike.

Predlog o predvidenem zaprtju nekaterih DKP je že pripravljen Kot je ob robu delovnega obiska v Črni gori povedal Erjavec, je predlog o predvidenem zaprtju nekaterih DKP že pripravljen, s Türkom pa bosta prihodnji teden, predvidoma v torek, o tem imela tudi pogovor.

"Želim mu osebno predstaviti vse argumente za zapiranje teh diplomatsko-konzularnih predstavništev, čeprav sem že pred formalnim postopkom opravil pogovore z njim. Bova pa se tudi še pogovarjala o nekaterih drugih vprašanjih s področja slovenske zunanje politike, ker se mi zdi prav, da ga sproti obveščam o svojih aktivnostih," je dodal Erjavec.

Predlog pripravi minister za zunanje zadeve, določi pa ga vlada V skladu s 14. členom zakona o zunanjih zadevah diplomatsko predstavništvo odpre ali zapre z ukazom predsednika republike. Predlog pripravi minister za zunanje zadeve, določi pa ga vlada po predhodnem mnenju odbora DZ za zunanjo politiko. Isti člen določa, da se konzulat odpre ali zapre s sklepom vlade, izdanim na predlog ministra za zunanje zadeve.

Erjavec je sicer v torek po zaprti seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, na kateri so obravnavali preoblikovanje mreže DKP, povedal, da naj bi Slovenija po predlogu MZZ zaprla štiri veleposlaništva v članicah EU in dva konzulata. Imen držav ni želel zaupati, dejal je le, da gre za štiri veleposlaništva v državah EU, katerih imena so se že večkrat omenjala.

Skupno naj bi na leto z zaprtjem teh predstavništev MZZ privarčeval 1,8 milijona evrov Pred časom je sicer nakazal, da med drugim razmišljajo o zmanjšanju števila veleposlaništev v Skandinaviji ter zaprtju veleposlaništva na Portugalskem; pa tudi o zaprtju konzulata v New Yorku. Skupno naj bi na leto z zaprtjem teh predstavništev MZZ privarčeval 1,8 milijona evrov, je še dejal.

Ne spreglejte