SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec v torek s Türkom o zapiranju diplomatsko-konzularne mreže

2

termometer

Zunanji minister Karl Erjavec se bo predvidoma v torek srečal s predsednikom republike Danilom Türkom, s katerim bosta govorila o zapiranju diplomatsko-konzularne mreže (DKP).

Kot je dejal Erjavec, mu želi osebno predstaviti vse argumente za zapiranje DKP, dotaknila pa se bosta tudi nekaterih drugih vprašanj slovenske zunanje politike.

Predlog o predvidenem zaprtju nekaterih DKP je že pripravljen Kot je ob robu delovnega obiska v Črni gori povedal Erjavec, je predlog o predvidenem zaprtju nekaterih DKP že pripravljen, s Türkom pa bosta prihodnji teden, predvidoma v torek, o tem imela tudi pogovor.

"Želim mu osebno predstaviti vse argumente za zapiranje teh diplomatsko-konzularnih predstavništev, čeprav sem že pred formalnim postopkom opravil pogovore z njim. Bova pa se tudi še pogovarjala o nekaterih drugih vprašanjih s področja slovenske zunanje politike, ker se mi zdi prav, da ga sproti obveščam o svojih aktivnostih," je dodal Erjavec.

Predlog pripravi minister za zunanje zadeve, določi pa ga vlada V skladu s 14. členom zakona o zunanjih zadevah diplomatsko predstavništvo odpre ali zapre z ukazom predsednika republike. Predlog pripravi minister za zunanje zadeve, določi pa ga vlada po predhodnem mnenju odbora DZ za zunanjo politiko. Isti člen določa, da se konzulat odpre ali zapre s sklepom vlade, izdanim na predlog ministra za zunanje zadeve.

Erjavec je sicer v torek po zaprti seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, na kateri so obravnavali preoblikovanje mreže DKP, povedal, da naj bi Slovenija po predlogu MZZ zaprla štiri veleposlaništva v članicah EU in dva konzulata. Imen držav ni želel zaupati, dejal je le, da gre za štiri veleposlaništva v državah EU, katerih imena so se že večkrat omenjala.

Skupno naj bi na leto z zaprtjem teh predstavništev MZZ privarčeval 1,8 milijona evrov Pred časom je sicer nakazal, da med drugim razmišljajo o zmanjšanju števila veleposlaništev v Skandinaviji ter zaprtju veleposlaništva na Portugalskem; pa tudi o zaprtju konzulata v New Yorku. Skupno naj bi na leto z zaprtjem teh predstavništev MZZ privarčeval 1,8 milijona evrov, je še dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin