Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2008,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2008, 15.57

8 let

Erjavec: Program DeSUS usmerjen k ohranitvi socialne države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izvršni odbor DeSUS je sprejel okvirni program za nastop na parlamentarnih volitvah, ki je usmerjen k ohranitvi socialne države.

"V programu nasprotujemo prodaji državnega premoženja, predvsem tistega, ki bi lahko zagotavljal dolgoročno stabilnost pokojninske blagajne," je na novinarski konferenci povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. DeSUS proti prodaji Telekoma in Zavarovalnice Triglav Tu gre po Erjavčevih besedah zlasti za podjetja kot so Telekom, Zavarovalnica Triglav in še nekatera pomembna slovenska podjetja. "V tem trenutku smo proti prodaji Telekoma," je še dejal Erjavec in ocenil, da verjetno do prodaje Telekoma sploh ne bo prišlo, saj se je eden od ponudnik že umaknil, medtem ko drugi ponudnik po poročanju medijev omahuje. "Dobro bi bilo, da to podjetje ohranimo v državni lasti in da na tak način garantiramo tudi večjo stabilnost pokojninske blagajne," je še dodal. Enako stališče ima stranka glede Zavarovalnice Triglav. "DeSUS ne bo podprl predlogov, ki so že pripravljeni," je poudaril Erjavec in dodal, da glede zavarovalnice podpirajo predlog državnega sveta. Ta je po njihovem mnenju najbližji volji, ki so jo državljani izrazili na referendumu.

Program DeSUS usmerjen k ohranitvi socialne države

Kot že omenjeno, je program koalicijske DeSUS usmerjen k ohranitvi socialne države. Bistvena sestavina neke moderne države je namreč po mnenju Erjavca socialna občutljivost. V programu stranka tudi nasprotuje pokojninski reformi kot jo predlaga evropska komisija in nekatere mednarodne institucije.

Ob tem se sicer zavedajo, da je treba nekatere stvari popraviti. Tako DeSUS ne nasprotuje podaljšanju delovne dobe za tiste, ki želijo tudi po 65 letu starosti še opravljati delo. DeSUS ocenjuje, da usklajevanje pokojnin s plačami še ni povsem ustrezno urejeno. Bolj pošteno se jim namreč zdi, da bi se pokojnine usklajevale z neto plačami.

Močan poudarek na ohranitvi javnega zdravstva

V volilnem programu dajemo tudi močan poudarek na ohranitvi javnega zdravstva, ker to predstavlja pomembno domeno socialne države, je povedal Erjavec. V programu je po njegovih besedah poudarek tudi na graditvi domov za starejše in podpiranju vrednot NOB.

Vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič pa je napovedal, da bo poslanska skupina DeSUS podprla predlog vlade, da se prizna neodvisnost in samostojnost Kosova.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec, vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič in poslanec Vili Rezman so sicer novinarsko konferenco začeli z minuto molka v čast v soboto preminulemu bivšemu predsedniku republike in dolgoletnemu predsedniku vlade Janezu Drnovšku.

Ne spreglejte