Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2014,
14.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peter Kraljič

Četrtek, 19. 6. 2014, 14.20

7 let, 12 mesecev

Ekonomist Peter Kraljič: Slovenija mora izpolniti priporočila Bruslja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnost je odvisna od tega, kako bomo začeli delati na priporočilih Evropske komisije, je na dogodku Štajerske gospodarske zbornice dejal nekdanji direktor družbe Mc Kinsey & Co Peter Kraljič.

Kot je dejal, so roki morda res kratki, a je dejstvo, da smo medtem izgubili že vsaj šest let. Kriza se je namreč začela leta 2008, a je takratni premier Janez Janša še decembra govoril o triodstotni rasti v letu 2009, pa je takrat gospodarstvo zabeležilo devetodstotni padec. Slovenija je padla v luknjo, ker vse dotedanje vlade države niso naredile konkurenčne in je niso pripravile na morebitne krizne čase, je zatrdil.

"V petih letih so se nato izmenjale štiri vlade, zato smo zdaj razumljivo pod pritiskom, medtem ko so nekatere države v tem času naredile ogromne korake. Odzvali so se v baltskih državah, na Irskem, v Španiji in na Portugalskem, skratka vsi, razen Slovenije in Francije. Zdaj smo na istem francoskem vlaku, ki pelje na jug, namesto na nemškem, ki nam je odpeljal," je dejal Kraljič.

Priznani ekonomist kljub temu ostaja optimist, a le če bo naslednja vlada, katerakoli že bo, znala poglobiti, dopolniti in pospešiti nujne reforme. Po njegovem se le tako lahko izvlečemo iz krize, a to bo trajalo vsaj dve ali tri leta, ob tem pa bo treba delati skupaj in s soglasjem vseh dejavnikov v državi.

Ena od možnosti je zato po njegovem velika koalicija, kakršno so sestavili v Nemčiji, ali pa bo potrebna tehnična vlada, v katero bi postavili nekaj ljudi iz gospodarstva in jim dali vsaj dve leti časa, da sedanjo zmešnjavo uredijo. Slovenija ni tako ogromna država, da se to ne bi dalo doseči, saj če imamo skupen cilj, zmoremo narediti veliko, je prepričan Kraljič.

Zahteve Bruslja pa so po njegovem posledica dejstva, da Slovenija ni pravočasno naredila potrebnih strukturnih reform. Med temi je tudi zahteva, da država lastni primanjkljaj pokrije delno tudi s prodajo podjetij v državni lasti, kar si zaradi majhnosti naše države lahko privoščijo, medtem ko si Franciji nihče ne drzne reči, naj proda svojo državno srebrnino.

Ne spreglejte