Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2012,
19.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 9. 2012, 19.45

7 let, 12 mesecev

DZ za poenostavitev prenosa nepremičnin z države na občine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
DZ je s 53 glasovi za potrdil novelo zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, ki predvideva poenostavitev prenosa nepremičnega premoženja med državo in občinami.

Med glavnimi cilji novele je poenostavitev postopkov brezplačnih prenosov nepremičnega premoženja med državo in samoupravnimi lokalnimi skupnostmi. Zagotovila bo tudi možnost prodaje ali oddaje občinskih zemljišč v industrijskih obrtnih conah pod ocenjeno vrednostjo.

Novela naj bi pripomogla k zagonu lokalnega gospodarstva Novela naj bi upravljavcem nepremičnega premoženja države na ta način zagotovila trajno pravno podlago za gospodarno ravnanje s temi nepremičninami. Poleg tega naj bi občinam zagotovila možnosti razvoja industrijsko-obrtnih con in spodbudila investitorje k nakupu ali najemu nepremičnin v teh conah.

Protikorupcijska komisija opozarja na z novelo povezana korupcijska tveganja V torkovi razpravi v DZ nobena poslanska skupina noveli ni izrecno nasprotovala. So pa bili v opoziciji med drugim kritični do nujnega postopka obravnave novele, zlasti zaradi opozoril protikorupcijske komisije in nekaterih nevladnih organizacij.

Komisija je namreč v svojem stališču opozorila, da zakon prenosa premoženja ne ureja na transparenten način. Ker kot takšen prinaša vrsto korupcijskih tveganj, je predlagala, da se v zakon vnesejo ustrezne varovalke, ki bodo tveganja zmanjševale. Tako je predlagala prekrškovne in civilne sankcije tako za odgovorne osebe kot za nedovoljene posle, ki bi bili lahko nični. Opozicija je tako med drugim predlagala nekaj dopolnil, ki pa jih je večina od navzočih 84 poslancev zavrnila.

Pripombe na vsebino zakona je imela tudi Skupnost občin Slovenije. Kot so sporočili iz skupnosti, so elektronsko sporočilo s pripombami na ministrstvo poslali 1. junija. Navedbe državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmuta Hartmana, da skupnost občin ni imela pripomb, tako po njihovem ne držijo.

Proti noveli je glasovalo 25 poslancev in poslank.

Ne spreglejte