Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
19.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2013, 19.21

8 let, 5 mesecev

DZ sprejel tehnični zakon za vrnitev neustavno odvzetega dela pokojnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
DZ je s 55 glasovi za in nobenim proti sprejel tehnični zakon za povrnitev neustavno odvzetega dela pokojnin, 26 poslancev se je glasovanja vzdržalo.

V skladu z zakonom bo 20 odstotkov zneska, ki ga je nekaterim skupinam upokojencev odvzel varčevalni zakon, vrnjenih junija letos, 80 odstotkov pa maja prihodnje leto. Zakon za uravnoteženje javnih financ je namreč določenim skupinam upokojencem znižal pokojnine na neustaven in nesorazmeren način, je ob obravnavi predloga tehničnega zakona v državnem zboru v sredo dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Najbolj problematično pa je, da je upravičence do pokojnine pod posebnimi pogoji obravnaval na neenak način in sprožil številna ideološka razlikovanja, je poudarila.

Prizadetih je bilo 26.000 upokojencev Določbe 143. člena varčevalnega zakona, ki jih je ustavno sodišče marca letos spoznalo kot neustavne, so namreč znižale pokojnino približno 26.000 upokojencem, ki jim izplačilo pokojnine delno ali v celoti zagotavlja proračun. Med njimi so interniranci, španski borci in borci NOB. Tehnični zakon zdaj predvideva vrnitev stanja na čas pred uveljavitvijo omenjenega varčevalnega zakona.

Denar bodo dobili tudi tisti, ki se niso pritožili Odvzeti del pokojnin bodo na enak način vrnili vsem, torej tako tistim, ki so se na lansko znižanje pritožili, kot tistim, ki se niso. Neizplačani znesek bo vrnjen v celoti, a brez obresti in zaradi ekonomskega položaja države v dveh obrokih. Če so posamezni upokojenci na podlagi znižane pokojnine pridobili pravico do letnega dodatka, bo opravljen poračun za nazaj. Poslanci so sprejeli še koalicijsko dopolnilo, ki predvideva tudi novo odmero dohodnine za vse, ki bodo dobili neizplačani del pokojnine.

Letos bo za vračilo šlo 5,7 milijona evrov V letošnjem letu bo treba za uresničevanje tehničnega zakona zagotoviti 5,7 milijona evrov, večino sredstev, torej 22,8 milijona evrov, pa v naslednjem letu.

Kožuh Novakova: Nekdo bo moral odgovarjati za to V Zvezi društev upokojencev Slovenije razmišljajo o pozivu k odgovornosti vsem, ki so sprejemali neustavni varčevalni zakon. Kot je dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak, bo nekdo moral odgovarjati za to, da je bil neustavni zakon pripravljen in sprejet kljub ostrim opozorilom z vseh strani. Po njenih besedah so namreč tu sodelovali konkretni ljudje, ki so vztrajali pri takšnem zakonu.

DZ za namestnico varuhinje imenoval Kornelijo Marzel DZ je na seji s 77 glasovi za in štirimi proti za namestnico varuhinje človekovih pravic imenoval Kornelijo Marzel, ki to funkcijo opravlja že zdaj. Marzelova je po ponovnem imenovanju tudi že prisegla v državnem zboru.

Za programskega svetnika Radiotelevizije Slovenija je DZ imenoval Cirila Baškoviča, ki ga za to mesto predlaga SD. Mandat bo opravljal do konca sedanjega mandata programskega sveta.

Na predlog Sodnega sveta je DZ v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožnega sodnika na Delovnem sodišču v Mariboru izvolil Urbana Tručelja.

DZ potrdil Mira Preka za sodnika na Sodišču EU DZ je na tajnem glasovanju z večino glasov izvolil Mira Preka za sodnika na splošnem sodišču Sodišča EU v Luxembourgu, ki ga je predlagal predsednik republike Borut Pahor. Njegovo kandidaturo je podprlo 61 poslancev, trije so bili proti. 16 oddanih glasovnic je bilo neveljavnih. Na razpis se je poleg Preka prijavil tudi Miodrag Đorđević, vrhovni sodnik na vrhovnem sodišču.

Zelena luč noveli zakona o varnosti v železniškem prometu Poslanci so potrdili novelo zakona o varnosti v železniškem prometu, s katero se v slovenski pravni red prenašajo določbe evropske direktive o interoperabilnosti železniškega sistema. Ta se med drugim nanaša tudi za zagotavljanje varnosti železniških vozil z njihovim vzdrževanjem. Novela pa prinaša še nekatere druge spremembe.

Poslanci potrdili novelo zakona o državni upravi Poslanci so po skrajšanem postopku izglasovali novelo zakona o državni upravi. Z njo se v skladu z novelo zakona o vladi spreminjajo pristojnosti ministrstev. Novela spreminja tudi elektronsko poslovanje uprave in nalaga obveznost posredovanja podatkov o povračilih in drugih prejemkih iz delovnega razmerja javnih uslužbencev in funkcionarjev. Za zakon je glasovalo 50 poslancev, nihče ni bil proti, vzdržalo se jih je 34.

DZ potrdil zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah s članicami EU DZ je s 86 glasovi soglasno potrdil zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU, s katerim bo država notranji pravni red uskladila z evropsko zakonodajo.

DZ za pravno ureditev zagovorništva otrok Državni zbor je sprejel priporočilo parlamentarne komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti, da je treba pripraviti poseben zakon, ki bo zagovorništvo otrok institucionaliziral v samostojni in neodvisni pravni osebi. Ta mora zagotavljati enake storitve vsem otrokom v Sloveniji ne glede na kraj njihovega bivanja.

DZ potrdil novelo zakona o kazenskem postopku Poslanci so v okviru glasovanj na redni majski seji DZ v tretji obravnavi s 86 glasovi soglasno podprli spremembe zakona o kazenskem postopku. So pa poslanci med razpravo večkrat opozorili, da sploh zadnji primeri, kot so pobeg Hilde Tovšak in izločitev dokazov v zadevi Balkanski bojevnik, kažejo, da treba zakon koreniteje spremeniti.

Ne spreglejte