DZ policiji dodeljuje možnost uporabe električnega paralizatorja

Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 glasovi proti sprejel novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki tej med drugim daje možnost uporabe električnega paralizatorja. Prav tako bo lahko policija po novem zbirala podatke o letalskih potnikih in uporabljala sistem za optično prepoznavo registrskih tablic.                  

Foto: Klemen Korenjak

Za novelo so poleg poslancev koalicije glasovali še poslanci NSi, proti pa poslanci SDS, ZL in poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Novela določa tudi pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal, uvaja podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

Predloga SDS in ZL zavrnjena

V SDS so v drugi obravnavi predlagali dopolnilo, s katerim bi uporabo električnih paralizatorjev omejili le na primere, ko je dovoljena uporaba strelnega orožja oziroma je ogroženo življenje policistov ali tretjih oseb. V ZL so predlagali, da člen, ki dovoljuje uporabo paralizatorja, na sploh črtajo, a so poslanci obe dopolnili zavrnili.

Novela je bila sicer ves čas sprejemanja deležna kritik informacijske pooblaščenke ter nekaterih opozoril varuha človekovih pravic. Informacijska pooblaščenka je na primer opozorila, da ni potrebe, da policija zbira podatke o letalskih potnikih, ki niso problematični, posebej na poletih znotraj EU.

Zbiranje biometričnih podatkov po mnenju pooblaščenke zastavljeno preširoko

O uporabi sistema optične prepoznave registrskih tablic pa je mnenja, da bo šlo za množičen nadzor, saj bo nadzorovan vsak, in to brez poprejšnjega opozorila. Tudi zbiranje biometričnih podatkov je po mnenju informacijske pooblaščenke zastavljeno preširoko, prav tako možnost uporabe brezpilotnih letal.

Na drugi strani sta koalicija in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar v razpravi v DZ poudarjali, da so pri obravnavi novele zelo pretehtali, ali so posamezne spremembe nujne in sorazmerne. Po prepričanju ministrice je v zakon vgrajenih veliko varovalk, ki bodo preprečile morebitne zlorabe.

Poudarjala je tudi, da policija nova pooblastila potrebuje, da bo lažje zagotavljala varnost, saj se varnostne razmere spreminjajo, prav tako pa tehnologija.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • Maj / 21.02.2017. ob 14:45

    Žalostno življenje nas čaka. Nadzorovani bomo čisto na vseh koncih.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano