Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2023,
6.44

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

osnovna šola

Torek, 19. 12. 2023, 6.44

4 mesece, 1 teden

DZ na redni in izredni seji o opozicijskih predlogih zakonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Izredna seja DZ | Po koncu redne seje se bodo poslanci sestali tudi na izredni seji DZ, na kateri jih čaka prva obravnava predloga spremembe zakona o nevladnih organizacijah, ki so ga pripravili v SDS.  | Foto STA

Po koncu redne seje se bodo poslanci sestali tudi na izredni seji DZ, na kateri jih čaka prva obravnava predloga spremembe zakona o nevladnih organizacijah, ki so ga pripravili v SDS.

Foto: STA

DZ bo danes na redni seji obravnavali novelo zakona o osnovni šoli, ki ga je v obravnavo že drugič vložila NSi. Z njim predlagajo uvedbo pripravljalnic za otroke, katerih materni jezik ni slovenščina. Na izredni seji bodo obravnavali predlog SDS za spremembo zakona o nevladnih organizacijah, s katerim bi sredstva lahko namenili obnovi po ujmah.

Največ časa bodo poslanci na današnji redni seji namenili obravnavi novele zakona o osnovni šoli. V NSi z njim predlagajo uvedbo pripravljalnic, ki bi jih pred vstopom v šolo obiskovali otroci, katerih materni jezik ni slovenščina. Poslanska skupina NSi ga je v obravnavo vložila že drugič. DZ zakona v prvem poskusu ni sprejel, po oceni vlade je izobraževanje za tuje otroke že ustrezno urejeno. V NSi pa so napovedali, da politične podpore ne bodo iskali, ampak da bodo zakon, če bo treba, vlagali serijsko.

Na seji bodo glasovali tudi o imenovanju kandidatke za podpredsednico vrhovnega sodišča Marjeto Švab Širok, ki jo je predlagala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Glasovali bodo tudi predlogu vlade, da DZ za predstavnike ustanovitelja v nadzornem svetu Slovenske tiskovne agencije (STA) imenuje Jureta Brankoviča, Matevža Klobučarja, Petra Ribariča in Matejo Fridl Stojanović.

Na izredni seji o nevladnih organizacijah

Po koncu redne seje se bodo poslanci sestali tudi na izredni seji DZ, na kateri jih čaka prva obravnava predloga spremembe zakona o nevladnih organizacijah, ki so ga pripravili v SDS. Po predlogu bi sredstva, ki jih davčni zavezanci niso neposredno namenili za financiranje splošno koristnih namenov, financiranje političnih strank ali reprezentativnih sindikatov, čeprav bi jih v skladu z dohodninsko zakonodajo lahko, v obdobju od 2024 in 2028 namenili obnovi po poletnih ujmah, in sicer s prenosom na Sklad za obnovo Slovenije. Predlagajo tudi spremembo načina financiranja Sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Robert Golob
Novice Podpora vladi, Golobu in njegovi strani ne pada več
Ne spreglejte