Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2008,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 15.45

8 let

DVK pred nedeljskim referendumom izdala navodilo za ugotavljanje izida

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred nedeljskim referendumom o pokrajinah je Državna volilna komisija izdala navodilo za ugotavljanje izida glasovanja.

Preštevalo se bo 470 vrst glasovnic

Po besedah tajnika DVK Marka Golobiča gre za v izvedbenem smislu zapleten referendum. Izidi nedeljskega referenduma se bodo namreč ugotavljali na ravni države, okrajnih enot, občin ter 13 referendumskih območij. Volivke in volivci bodo glasovali na 3800 voliščih po državi, zaradi različnih vprašanj in območij pa bo 470 različnih vrst glasovnic. Zato bo tudi ugotavljanje izida glasovanja oziroma število možnih izidov odvisno od različnih primerjav.

Rezultati za območje volilne enote morajo biti ugotovljeni do 2. julija Člani DVK so sprejeli navodilo okrajnim volilnim komisijam in komisijam volilnih enot o izvedbi postopka ugotavljanja izida glasovanja in izida referenduma. Volilne komisije volilnih enot bodo morala začasne uradne delne izide DVK sporočiti najpozneje v torek, 24. junija, okrajne volilne komisije pa morajo nato končni uradni izid ugotoviti do 27. junija. Okrajne komisije morajo zapisnike o ugotovitvi končnega uradnega izida dostaviti do 1. julija, volilne komisije volilnih enot pa na njihovi podlagi do 2. julija ugotoviti izid glasovanja za območje volilne enote.

DVK bo rezultate ugotovila predvidoma 8. julija

Državna volilna komisija bo uradne izide glasovanja predvidoma ugotovila 8. julija. Zoper odločitev DVK bo v treh dneh mogoče vložiti pritožbo, nato bodo izidi objavljeni v Uradnem listu, državni zbor pa ima osem dni časa, da jih razglasi.

"Težavo bodo predstavljali volivci s stalnim naslovom v drugem okraju" Tajnik DVK Golobič je na seji komisije izpostavil težavo pri ugotavljanju izida na voliščih, kjer glasujejo volivci s stalnim naslovom v drugem okraju. Golobič je ob tem predlagal, da se te rezultate na podlagi zapisnikov upošteva na državni ravni, nato pa jih posreduje okrajnim volilnim komisijam.

Vmesni izidi bodo objavljeni na spletni strani DVK DVK bo sicer v nedeljo na spletnih straneh objavljala podatke o volilni udeležbi, po 19. uri pa tudi referendumske izide, in sicer na ravni občin in referendumskih območij.

Predsednik okrajne volilne komisije bo prejel 1000 evrov nadomestila

Volilna komisija je sprejela tudi sklep o višini nadomestil oziroma nagrad članom volilnih komisij volilnih enot, okrajnih volilnih komisij ter tajnikov, namestnikov tajnikov, računovodij in informatikov. Predsednik okrajne volilne komisije bo denimo prejel 1000 evrov nadomestila, člani pa po 300 evrov.

Tokratni referendum bo dražji od običajnih Tokratni referendum bo sicer dražji od običajnih, je še pojasnil Golobič. Stal bo nekaj manj kot štiri milijone evrov, ki jih mora iz proračuna s prerazporeditvami zagotoviti vlada. V ta znesek so denimo všteta nadomestila članom volilnih odborov in komisij ter stroški za 2,9 milijona glasovnic, kolikor je potrebnih za izvedbo referenduma.

Ne spreglejte