Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 2. 2014,
8.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Durs

Nedelja, 2. 2. 2014, 8.41

6 let, 7 mesecev

Durs na podatke o vzdrževanih članih čaka do 5. februarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, morajo vlogo na pristojno davčno upravo oddati najpozneje do 5. februarja.

Enako velja za tiste, ki so olajšavo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, opozarjajo na Davčni upravi RS (Durs). Na Dursu zavezancem svetujejo, naj se pred oddajo vloge s svojimi družinskimi člani (zakonci, zunajzakonskimi partnerji, otroki ...) dogovorijo glede uveljavljanja posebne olajšave, pri tem pa si lahko pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je dostopen na http://www.durs.gov.si/si/aktualno/dohodnina_2013/.

Olajšava znižuje davčno osnovo Davčne olajšave za otroke znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga je treba plačati. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka večja kot za predhodnega.

Načeloma je bolje, če olajšavo za vse otroke v celoti (torej za vse leto) ali vsaj v večjem delu (za več kot polovico mesecev) uveljavi tisti izmed staršev, ki ima višje dohodke, svetujejo v društvu Družinska pobuda. Od višine dohodkov staršev je odvisno, ali za najboljši izkoristek zadošča, da olajšave v celoti uveljavi tisti, ki ima višje dohodke, ali pa uveljavita olajšavo za vse otroke oba, vsak za nekaj mesecev.

Oddaja vloge osebno, po pošti ali prek eDavkov Obrazec vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, zavezanci pa ga lahko natisnejo tudi s spletne strani davčne uprave.

Podpisano vlogo morajo zavezanci oddati po pošti ali osebno na pristojni davčni urad oziroma izpostavo (kjer je zavezanec vpisan v davčni register). Vlogo je mogoče oddati tudi prek Dursovega sistema eDavki.

Zavajajoča elektronska pošta Na Dursu so v teh dneh opozorili na sporočilo, ki kroži po elektronski pošti, v katerem neznan davčni zavezanec navaja, da je njegov devetletni sin prejel 20 evrov za zbiranje starega papirja, zaradi česar ga starši ne morejo uveljavljati kot vzdrževanega družinskega člana pri odmeri dohodnine. Sporočilo je zavajajoče in neresnično, opozarjajo na Dursu. Otrok do 18. leta starosti je namreč v vsakem primeru vzdrževani družinski član.

Vida gre v pokoj

Zaradi visokih stroškov Durs razmišlja o upokojitvi virtualne davčne svetovalke Vide. Ker so omejeni s finančnimi sredstvi, razvijajo lastno rešitev, ki bo zavezancem namesto plavolaske posredovala odgovore na vprašanja o davkih.

Inteligenten informacijski sistem za odgovarjanje na pogosta vprašanja davčnih zavezancev, imenovan Vida, je na Dursu zaživel pred natanko sedmimi leti, 1. februarja 2007. Sprva je Vida odgovarjala na vprašanja s področja dohodnine, pozneje pa so sistem dopolnjevali tudi z bazo podatkov za odgovarjanje na vprašanja o drugih davkih.

Vzpostavitev sistema so takrat zaupali švedski družbi Artificial Solutions Scandinavia, njegovo vrednost pa je v letu 2006 znašala 155 milijonov tolarjev (648.000 evrov). Dodatno jih vsako leto bremenijo stroški za licence, vzdrževanje, nadgradnje baze podatkov in podaljšanje garancije za strojno opremo.

Ne spreglejte