Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2013,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 11. 2013, 14.03

8 let

Državni vrh se je z venci poklonil pokojnim (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski državni vrh se je ob dnevu spomina na mrtve na Žalah v Ljubljani s polaganji vencev poklonil padlim v vojni za Slovenijo, padlim v NOB in žrtvam prve svetovne vojne.

Vence je položil predsednik republike Borut Pahor, ki so ga spremljali premierka Alenka Bratušek, predsednik DZ Janko Veber in predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Pahor je vence položil k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo, k spomeniku padlim v boju proti okupatorjem Slovenije med letoma 1941 in 1945, k Lipi sprave in pri kostnici, kjer ležijo posmrtni ostanki več kot 5000 vojakov iz prve svetovne vojne.

Poleg Bratuškove, Vebra in Bervarja sta bila v delegaciji še načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Predstavniki države so obiskali še druge spomenike. Veber je dopoldne položil venec pri grobnici padlih NOB v Kočevju, minister za notranje zadeve Gregor Virant pa se je s predsednikom DS Bervarjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem udeležil polaganja vencev pri grobnici na Urhu.

Pahor je popoldne položil venec tudi ob spominskem obeležju pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu in k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Sv. Urhu.

Praznik so z mašami in molitvami obeležili tudi verniki, v spomin na pokojne pa so po vsej državi potekale komemoracije.

V Katoliški cerkvi, kjer danes obeležujejo praznik vseh svetih, so potekale maše po vseh župnijah, na pokopališčih pa tudi molitve za verne rajne. Na Žalah je predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan ob sodelovanju vojaškega vikariata, častne straže garde Slovenske vojske in orkestra Slovenske vojske vodil molitev ob spomeniku padlim v osamosvojitveni vojni.

V SDS pa so ob prazniku med drugim izrazili skrb nad "pristranskostjo države, ki polaga vence na z rdečo zvezdo označenih grobiščih, medtem ko grobišča žrtev, umorjenih v medvojnih in povojnih pobojih, samevajo in ostajajo zanemarjena, mnoga so še danes prikrita". Kot so zapisali na svoji spletni strani, o dvoličnosti po njihovem mnenju priča tudi dejanje Pahorja ob povabilu na komemoracijo ob spomeniku v Brezarjevem breznu pri Podutiku. Svoj izostanek je predsednik sicer opravičil, a na slovesnost niti ni poslal nikogar iz svojega urada, pojavlja pa se na proslavah pod okriljem rdeče zvezde. "Mar ni predsednik vseh državljank in državljanov," so se vprašali v stranki.

Ne spreglejte