SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Država bo lahko učinkoviteje odvzela premoženje nezakonitega izvora

2

termometer

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora dve leti po začetku uporabe doživlja spremembo.

DZ je danes z 72 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo, ki po mnenju vlade prinaša večjo učinkovitost in boljšo koordinacijo organov, ki sodelujejo pri odvzemu takega premoženja. Med drugim bo obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine. Od leta 2012 trije primeri DZ je zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora sprejel novembra 2011 na predlog skupine poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem (Zares). Z njim se omogoča finančno preiskavo, ki se lahko začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja v vrednosti več kot 50.000 evrov, ter določa morebitno začasno zaplembo premoženja, njegovo zamrznitev in odvzem.

Zakon se uporablja od maja 2012, v tem času pa so tožilci specializiranega tožilstva vložili tri tožbe za odvzem nekaj manj kot štirih milijonov evrov. Kakor so za STA pojasnili na omenjenem tožilstvu, so vložili eno tožbo v višini 1,84 milijona, drugo v vrednosti 1,54 milijona, v tretjem primeru pa gre za tožbo za odvzem 340.000 evrov. Noben postopek za odvzem še ni končan Hkrati dodajajo, da so v enem primeru že začasno odvzeli za nekaj več kot 70.000 evrov premoženja, v petih primerih pa so odrejena začasna zavarovanja za odvzem premoženja nezakonitega izvora v skupni vrednosti dobrih sedmih milijonov. Podatki torej kažejo, da noben postopek za trajen odvzem še ni končan, na kar so v razpravi opozarjali tudi poslanci.

Vlada s predlagano novelo med drugim širi pristojnosti državnega tožilstva. Po novem bo namreč obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine, v kateri bodo predstavniki državnega tožilstva, policije, davčne in carinske uprave ter urada za preprečevanje pranja denarja. Na specializiranem državnem tožilstvu pa bo oblikovana posebna notranja organizacijska enota, ki bo zastopala državo kot tožečo stranko v postopku za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Drugačna ureditev davčnih postopkov Prav tako pomembna novost je drugačna ureditev davčnih postopkov v zvezi s premoženjem nezakonitega izvora. Po sedanji ureditvi se z dnem začetka pravdnega postopka za odvzem premoženja nezakonitega izvora ne more začeti noben davčni postopek na tem premoženju.

Novela pa prinaša rešitev, da se po začetku pravdnega postopka za odvzem premoženja nezakonitega izvora na nepremičnem premoženju, ki je predmet tožbenega zahtevka, ne more začeti le postopek odmere davka na promet nepremičnin ter davka na darila. Poleg odprave pomanjkljivosti, novela po oceni predlagatelja prinaša tudi zagotovitev čim bolj nemotenega mednarodnega sodelovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin