Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
12. 9. 2012,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 12. 9. 2012, 14.27

8 let

Drugošolčki v šoli brez jutranjega varstva

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Organizacija jutranjega varstva drugošolčkov je prepuščena dobri volji posamezne osnovne šole.

Ko se poleže navdušenje nad prvim šolskim dnem, ki v osnovne šole prinese veliko navdušenja in pričakovanj, pride čas tudi za manj prijetne teme. Ena takih, ki ob začetku šolskega leta tare zaskrbljene starše, je jutranje varstvo najmlajših.

Edino pravilo je, da se pouk ne sme začeti pred 7.30 Vsaka šola zase se lahko odloči, kdaj bo začela s poukom. Edino pravilo pri tem je, da se pouk ne sme začeti pred 7.30. Po tej uri se lahko šole odločajo po svoji presoji. Zato se dogaja, da imajo nekatere šole začetek ob 7.45, nekatere ob 8.00, spet tretje pa 8.20. Težave pa nastanejo, ker mora biti marsikateri starš na svojem delovnem mestu pred to uro. Šola pa mora jutranje varstvo zagotoviti samo za prvošolčke.

Glede na to, da se šolanje začne pri šestih letih, marsikateri starš drugošolčka ali tretješolčka želi svojega otroka varno pospremiti do šole. Zlasti v krajih, kjer ni poskrbljeno za varno šolsko pot.

Varstvo za drugošolčke je dobra volja posamezne šole Medtem ko je za prvošolce še poskrbljeno za varstvo tudi pred začetkom pouka, pa je za malo starejše, torej drugo- in tretješolčke, jutranje varstvo prepuščeno dobri volji posameznih šol. Nekatere šole poskrbijo tudi za otroke, ki sicer niso prvošolčki, še vedno pa potrebujejo varstvo.

Otroci na hodnikih Na drugi strani pa so šole, ki se s tem problemom ne ukvarjajo, saj jih predpisi ne zavezujejo k temu. Problem rešujejo tako, da otrokom pred začetkom pouka pustijo na šolske hodnike, nekateri imajo odprte igralnice oziroma učilnice za te otroke, vendar brez varstva. Torej so otroci prepuščeni sami sebi.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pravijo: "Jutranje varstvo je del razširjenega programa osnovne šole. Je oblika vzgojnega dela samo za učence 1. razreda, ki pred poukom potrebujejo varstvo. Vključitev je prostovoljna. Organizacija je v pristojnosti šole." Kaj s preostalimi otroci pa nimajo odgovora.

Ne spreglejte