Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2008,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 23. 2. 2008, 14.30

8 let

Drnovšek bo pokopan v ožjem družinskem krogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogreb preminulega bivšega predsednika države Janeza Drnovška bo v krogu njegovih ožjih sorodnikov.

Kot so še pojasnili v uradu bivšega predsednika čas in kraj pogreba še nista znana.

Dan žalovanja bo v ponedeljek, 25. februarja Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela sklep o razglasitvi dneva žalovanja v Republiki Sloveniji ob smrti bivšega predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška, in sicer v ponedeljek, 25. februarja 2008. Vlada poziva vse organizatorje kulturnih in drugih prireditev, da vsebino prilagodijo dnevu žalovanja.

Žalna seja v državnem zboru v ponedeljek? Predsednik Državnega zbora France Cukjati bo v ponedeljek dopoldan sklical kolegij predsednika DZ, na katerem se bodo dogovorili o žalni seji DZ za pokojnim bivšim predsednikom države Janezom Drnovškom. Seja bi se predvidoma začela še isti dan ob 13. uri, še pred začetkom 36. redne seje DZ, so sporočili iz kabineta predsednika DZ.

Zastave na pol droga Na podlagi Sklepa o določitvi protokolarnih pravil se zastave na poslopjih državnih ustanov od sobote, 23. februarja 2008, do konca dneva pogreba spustijo na pol droga.

V žalno knjigo ob smrti Drnovška se je vpisalo na stotine ljudi

V soboto se je začelo vpisovanje v žalno knjigo ob smrti nekdanjega predsednika Janeza Drnovška. Kot prvi se je v knjigo vpisal predsednik republike Danilo Türk. Poleg njega so se vpisali tudi predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora France Cukjati, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

V žalno knjigo se je v soboto že vpisalo na stotine državljanov ter najpomembnejši predstavniki političnega in javnega življenja v Sloveniji.

Žalna knjiga je bila v soboto odprta do 20. ure, v prihodnjih dneh pa vsak dan vključno z dnevom pogreba, od 8. do 20. ure. Žalne knjige bodo odprli tudi na slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništvih, ki bodo na voljo za vpis v torek in sredo.

Janša: Drnovšek je pomagal graditi temelje naše države

"Mene osebno in slovensko vlado je vest o smrti Janeza Drnovška globoko pretresla," je v izjavi za javnost ob vpisu v žalno knjigo dejal predsednik vlade Janez Janša. Poudaril je, da je bil Drnovšek eden izmed tistih Slovencev, ki je v zadnjih dvajsetih letih pomembno zaznamoval slovensko stvarnost.

Drnovšek je soustvarjal Slovensko državo in pomembno pomagal graditi njene temelje, je še poudaril Janša. "Spomnim se njegove vloge v času slovenskega osamosvajanja, njegovega nezamenljivega deleža v času, ko se je Slovenija vključevala v evropsko zvezo in Nato in tudi njegove odločitve, da začne pogovore o prihodnosti Slovenije. To je bilo nekaj pomembnih prelomnic, pri katerih je dal Drnovšek temu, kar Slovenija danes je, neizbrisen pečat. Njegova dela bodo ostala ne samo v našem spominu, temveč tudi v spominu prihodnjih generacij," je zaključil Janša.

Ne spreglejte