Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Univerza v Ljubljani Stanislav Pejovnik

Torek, 26. 3. 2013, 19.20

8 let

Dosedanji rektor UL Pejovnik ne bo ponovno kandidiral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Senat Univerze v Ljubljani je na seji med drugim obravnaval in sprejel poročilo o spremljanju in zagotavljanju kakovosti ljubljanske univerze za leto 2012.

Prav tako je sprejel sklep o začetku postopkov za volitve rektorja za mandatno obdobje 2013-2017. Dosedanji rektor Stanislav Pejovnik ne bo ponovno kandidiral. Kot je pojasnil Pejovnik, ne bo ponovno kandidiral, ker bi bil ob izteku mandata leta 2017 star 71 let. Meni namreč, da mora profesor po 70. letu starosti počasi zaključiti delovanje na univerzi, sicer je trdno prepričan, da lahko tudi kot sedemdesetletnik krepko prispeva h kvaliteti delovanja univerze, ni pa potrebno, kot je dejal, da deluje v vodstvenih organih univerze.

Pejovnik je v zadnjem delu svojega mandata večkrat opozarjal na pomanjkljivo financiranje ljubljanske univerze, ki povzroča težave pri izvajanju bolonjske reforme. To je potrdilo tudi poročilo o spremljanju in zagotavljanju kakovosti ljubljanske univerze za leto 2012, v katerem so evalvatorji nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) ugotovili, da se zmanjšanje proračunskega denarja na univerzi odraža tudi pri izvajanju študijskih programov prve in druge stopnje.

"Enega leta pouka se brez dodatnih sredstev ne da izvajati" "Ljubljanska univerza bo 1. oktobra letos v celoti začela poučevati peti letnik bolonjskega študija, kar pomeni drugi letnik druge stopnje in za ta letnik univerza ni prejela nikakršnih dodatnih sredstev," je poudaril Pejovnik in dodal, da se evalvatorji zavedajo, da se "enega leta pouka brez dodatnih sredstev ne da izvajati".

Pejovnik: Univerza potrebuje približno 20 milijonov evrov dodatnega denarja Skrb evalvatorjev je po njegovih besedah več kot upravičena, sam je sicer kot rektor vesel, da so tudi evalvatorji Nakvisa izpostavili ta problem. Univerza po Pejovnikovi oceni potrebuje v prihodnjem letu približno 20 milijonov evrov dodatnega denarja.

V zvezi s sredino nujno sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, na kateri bodo obravnavali razpis za dodelitev koncesij v visokem šolstvu za izvajanje študijskih programov prve in druge stopnje, pa je Pejovnik povedal, da vabila na sejo niso dobili. Sam je sicer od drugih izvedel za sejo in je, kot pravi, "neskončno ogorčen, da jih predsednik odbora ne vabi redno na seje, še posebej, kadar je univerza neposredno zainteresirana in bi lahko kaj povedala". Zato Pejovnik od predsednika odbora Branka Grimsa pričakuje, da bodo naslednjič na sejo povabljeni.

Rektorju ljubljanske univerze se sicer zdi, da je pobuda poslanske skupine SD za sklic seje na temo koncesij več kot upravičena, ker je "bilo takšnih nepravilnih razpisov, na katerih je bila udeležena tudi univerza, enostavno preveč".

Glede domnevnega plagiatorstva magistrske naloge premierke Alenke Bratušek pa je Pejovnik pojasnil, da postopek teče na Fakulteti za družbene vede in da je dekan vse postopke skladno s statutom sporočil univerzi. Naslednja seja senata bo 8. aprila in takrat bo povedal več, do takrat pa so "vse informacije za javnost zaprte," je še dodal Pejovnik.

Ne spreglejte