Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 1. 2013,
13.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 2. 1. 2013, 13.08

7 let, 12 mesecev

Delova osebnost leta 2012 je ustanoviteljica Anine zvezdice Ana Lukner

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bralci Dela so za Delovo osebnost leta 2012 izbrali samostojno podjetnico Ano Lukner, ki je ustanovila dobrodelno organizacijo Anina zvezdica.

Kot je ob razglasitvi zmagovalke dejal v. d. odgovornega urednika Dela Bojan Budja, potrebujemo junake, ki dokazujejo, da sta vztrajnost in vera v uspeh slej ko prej poplačana.

Tridesetletna Luknerjeva v okviru dobrodelne organizacije Anina zvezdica zbira hrano z daljšim rokom uporabe in jo deli med socialno ogrožene. Doslej je pomagala več kot 4500 družinam, nazadnje z akcijo ob preteklem božiču. Kot je poudarila na prireditvi v Mestnem muzeju Ljubljana, Anina zvezdica predstavlja njen prosti čas. Njen cilj je spodbuditi ljudi, da se povežejo in naredijo velike stvari, je dejala. Nagrado pa je poklonila svojim staršem.

"Vem, da je to šele začetek," je v izjavi za medije poudarila nagrajenka in dejala, da ima za prihodnje še velike cilje. Po njenih besedah bi bilo veliko lepše, da ne bi bilo treba toliko pomoči. Meni, da je treba zato veliko sprememb narediti še drugod, in pravi, da želi vplivati tudi na druge stvari pri vas.

Za Anino zvezdico si želi, da se še naprej razvija in ostane neodvisna. Ob tem pojasnjuje, da vse stroške, ki nastajajo, pokriva sama, in da se na račun organizacije ne prilivajo nobena finančna sredstva.

Delovo priznanje za osebnost leta, ki so ga tokrat podelili 14., podeljujejo osebam, ki so s svojimi dejanji posebej zaznamovale preteklo leto, bile v navdih, so pozitivno izstopale in svet spreminjale na bolje, pojasnjujejo na Delu.

Budja je na prireditvi, ki tradicionalno poteka na prvi delovni dan novega leta, dejal, da bo prihajajočih 12 mesecev "zagotovo težkih, nemara najtežjih v življenju mlade, samostojne Slovenije". A v novo leto po njegovih besedah stopamo s spoznanjem, da Slovenke in Slovenci premoremo dobre zgodbe. "Če kdaj, potem v teh časih potrebujemo junake, potrebujemo zglede, ki vlečejo, ki dokazujejo, da sta vztrajnost in vera v uspeh slej ko prej poplačana," je poudaril. Ob tem je dodal, da je "zgovorno in celo pomenljivo", da med nominiranci ni nobenega politika.

Med desetimi nominiranci, ki so jih decembra izbrali v uredništvu Dela, so bili še debitant na paraolimpijskih igrah v Londonu, ki je dvakrat v enem dnevu popravil svetovni rekord v plavanju, Darko Đurić; predsednik uprave družbe Gen-I Robert Golob; hokejist Anže Kopitar; pilot Matevž Lenarčič, ki je z ultralahkim letalom od januarja do aprila lani obletel svet; prvi slovenski znanstvenik, ki je dobil raziskovalno subvencijo Evropskega raziskovalnega sveta, Dragan Mihailović; vodja Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin; poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan; režiser Dragan Živadinov; judoistka in prva olimpijka, ki je samostojni Sloveniji izbojevala zlato medaljo, Urška Žolnir.

Današnje prireditve ob razglasitvi zmagovalke so se udeležili tudi nominiranci, razen Šestana, Kopitarja in Žolnirjeve.

Naziv Delova osebnost leta so zadnjih pet let prejeli direktor Pipistrela Ivo Boscarol, tržaški pisatelj Boris Pahor, zdravnik Erik Brecelj, športnik Primož Kozmus ter zdravnik Borut Geršak.

Ne spreglejte