Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
19.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 2. 2014, 19.27

7 let, 12 mesecev

Danes v Danes: Žled jo je zagodel Notranjcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes v Danes med drugim o težavah zaradi snega in žleda, s katerimi se spopadajo ponekod po državi, o rejcih prašičev, ki imajo vse več težav z birokracijo, in o dražbi lesa.

Narava še naprej kaže zobe, marsikje se razmere še slabšajo. Vas Vojsko, v kateri je ostalo ujetih tudi 46 otrok iz Kopra, ki so bili tam na zimskem letovanju, je bila še pred nekaj urami zaradi snežnih plazov odrezana od sveta. Ekipa Planet TV se je do vasi na višini 1.000 metrov prebila z reševalci, čez plazove, podrta drevesa, led in snežne zamete. Otroci se prav zdaj že stiskajo v naročju zaskrbljenih staršev. Še naprej pa ostaja v led vkovana Notranjska. Na Pivškem in Postojnskem je več tisoč gospodinjstev še vedno brez elektrike in očitno jih čaka še ena noč v temi, za marsikoga tudi v mrazu. In to kljub prizadevnim delavcem, ki pod podirajočimi se drevesi in potrganimi vodi tvegajo svoja življenja. Razmere na Postojnskem, kjer so nekateri za povrhu še brez tekoče vode, je preveril predsednik Pahor, ogroženim družinam na pomoč prihaja tudi vojska.

Žled je v zadnjih dneh polomil ogromno dreves v gozdovih, tako da gre za resno gospodarsko škodo, sicer pa jih prav tako nemalo pade pod motornimi žagami gozdarjev. Lastniki gozdov že osmo leto les prodajajo tudi na dražbi. Idejo so dobili od Avstrijcev, ki pokupijo večino in najboljše hlode. Pred prihodnjo dražbo sredi februarja smo bili v Slovenj Gradcu. Na Koroškem so zbirali še zadnji les za prodajo čez mejo.

Pravi gurmanski praznik, koline, so včasih pozimi imeli na vsaki večji kmetiji. Čeprav takšnih veselic kot včasih, ko se je veselila vsa vas, ni več, tradicijo ohranjajo še marsikje pri nas. A tudi rejci prašičev imajo vse več težav z birokracijo. Inšpektorji so zaradi vzreje in kolin po domače te dni na Gorenjskem zasegli in uničili že zaklane živali. Ekipa Planet TV je bila na kolinah v Prlekiji, v Markovcih.

Ne spreglejte