Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
18.13

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danes Danes oddaja

Sobota, 1. 6. 2013, 18.13

5 let, 2 meseca

Danes v Danes: Najmanj petnajst tisoč uradnikov bo moralo oditi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes v Danes med drugim o reformi javne uprave, o občinah pri nas, o sodnem procesu v zadevi Patria, ki naj bi jutri dočakal epilog ter o pomazani spominski plošči na Roški.

Najmanj petnajst tisoč uradnikov, ki so do dobro varovanih in plačanih služb prišli tudi prek političnih in prijateljskih zvez, bo moralo oditi, če želimo zmanjšati izdatke in reformirati javno upravo. A to bo sila zahteven projekt. Medtem ko delavci, ki jih čakajo knjižice v Peku, Muri ali Cimosu, za seboj nimajo sindikalnih pogromašev, kot sta Štrukelj in Semolič, pa sta varno zavetje državnih služb in davkoplačevalski denar prevelika dragocenost, da bi se ji javni uslužbenci kar tako odrekli. Da je tudi v občinskih upravah zaposlenih korenito preveč, nadzor nad tako velikim številom občin pa nemogoč, je ideja ministra Gregorja Viranta. Izjava, kako bo njegova lista storila vse, da zradira polovico občin, je na noge dvignila številne župane. Na vrhu seznama najdražjih občin je prekmurska občina Hodoš. Šteje zgolj 340 prebivalcev in 105 gospodinjstev. Podjetnikov je malo, je pa zato številčnejša uprava. In prav zaradi nje je Hodoš na prebivalca ena najdražjih občin. Kljub temu pa so domačini - z napredkom od ustanovitve občine pred 15 leti - več kot zadovoljni. Orožarski posel stoletja. Politični triler. Mednarodna korupcijska afera. To je le nekaj poimenovanj, ki so se oprijeli politične afere, nakupa finskih oklepnikov Patria, ki se je sprevrgla v pravo sodno farso. Jutri naj bi se po letu in pol lahko rečemo kozlovske sodbe vendarle končal eden najodmevnejših in dolgotrajnejših procesov, v katerem se je zvrstilo skoraj 50 obravnav. 'Spomenik, 25. 6. 2013, JBZ v zapor. Gotovi ste!' in še ''Sramota, lopovi, korupcija''. S temi grafiti so za zdaj še neznani vandali pomazali spomenik na Roški, kjer so pred dvema dnevoma slovesno odkrili ploščo v spomin na afero JBTZ. Na skrunitev so se že odzvali v stranki SDS, kjer so zapisali, da je mazaška akcija nasprotje vseh vrednot, ki jih predstavljajo dogodki iz leta 1988.

Vojaška mora polpreteklosti pa se je v nedeljskem popoldnevu umaknila sedanjosti naše, slovenske vojske. Na letališču v Divači je potekal vojaški letalski miting - in to prav v času, ko potekajo osrednja vaja Slovenske vojske Premik 2013. Na Primorskem, kjer vojska sicer redno vadi, so tokrat prikazali svojo atraktivno plat.

Milijone oči, prvič tudi pred televizijskimi zasloni, pa je bilo pred 60 leti uprtih v takrat komaj 27-letno Elizabeto, ki je po smrti svojega očeta prevzelo vladarsko krono. Danes 87-letna Elizabeta je se je odlično znašla v vlogi kraljice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Je tudi ena redkih monarhinj, ki še igra vidno vlogo v krojenju svetovne politike. Večina drugih monarhij se ponaša z bolj simbolnim pomenom.

Severna Evropa s strahom pričakuje stoletne poplave. V Avstriji, na Češkem in v Nemčiji so razglasili rdeči alarm. Reke, ki so prestopile bregove, so že terjale prvi smrtni žrtvi, več ljudi je pogrešanih. Številne ulice in ceste so pod vodo, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Prebivalci češke prestolnice budno spremljajo naraslo Vltavo, bržkone bodo morali evakuirati nekatere dele mesta.

Domačina iz Velikih Lašč sta pred dnevi komaj pobegnila pred medvedjimi kremplji. Od sredine aprila pa so medvedi obiskali panj slehernega čebelarja, ki jih je v Laščah petdeset. Panje so popolnoma uničili in pomorili čebele. Čebelarji z območja, kjer se cedi najbolj kakovosten med, pravijo, da so bili spomladi napadi tako pogosti, kot v zadnjih desetih letih skupaj.

Ne spreglejte