Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2008,
14.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 14.43

8 let, 5 mesecev

Cvikl: Zahteve po mojem pričanju so politični pritiski na delo komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8 Milan M. Cvikl je danes povedal, da ne vidi razloga za to, da ne bi ostal predsednik komisije.

Postopek za razrešitev Cvikla so z današnjo vlogo za njegovo zaslišanje na tej komisiji, sprožili trije člani komisije - Zmago Jelinčič, Josip Bajc in Robert Hrovat.

Cvikl je po današnjem zaslišanju nekdanjega direktorja Generalštaba Slovenske vojske Dragana Bavčarja dejal, da ugotavlja, da "ne more odpraviti suma negospodarnosti in netransparentnosti pri nakupih oklepnikov 8X8". Poziv k njegovemu pričanju zato dojema kot politični pritisk, da "bi se delo te komisije ustavilo vključno z delom njenega predsednika".

Iz urada generalnega sekretarja državnega zbora Lovra Lončarja so sicer sporočili, da če je predsednik državnozborske komisije sprejet za pričo v preiskavi, mora podpredsednik komisije državnemu zboru predlagati predsednikovo razrešitev.

Nekdanji direktor Generalštaba Slovenske vojske Dragan Bavčar po današnjem zaslišanju ni dajal daljših komentarjev. Dejal je le, da bo več o tem povedal predsednik komisije Cvikl.

Hrovat in Jelinčič protestno zapustila sejo Cviklove komisije Robert Hrovat (SDS) in Zmago Jelinčič (SNS) sta predčasno zapustila sejo komisije DZ, ki preučuje nakup oklepnikov 8X8. Kot je ob tem povedal Hrovat, je sejo zapustil zato, ker je v komisiji praktično nemogoče delati. Jelinčič pa ima, kot je dejal, dovolj Cviklovega monologa.

Kot je povedal Hrovat, predsednik komisije Milan M. Cvikl sejo komisije, ki je potekala za zaprtimi vrati in se je pravkar končala, vodi "absolutno po svoje". Pričo kljub temu, da so jo povabili vsi člani komisije, vseskozi zaslišuje sam, pri tem pa vseskozi vodi "lastne monologe", je dodal.

Priča v uri in pol odgovarjala 10 ali 15 minut

"Priča Dragan Bavčar je v uri in pol mogoče odgovarjal vsega 10 ali 15 minut, tako da si lahko predstavljate, kako poteka zaslišanje," je pojasnil Hrovat. Dodal je še, da bo zaradi takšnega ravnanja razmislil, ali bo sploh še sodeloval v komisiji ali ne.

Zmago Jelinčič je povedal, da mu ni jasno, kaj želi Cvikl doseči s svojimi vprašanji. "Konec koncev se je dokazalo, da Cvikl oziroma Ivan Prebil, ki je zanj pripravil izvedensko mnenje, nista pravilno ocenila garancijskih rokov. Ne vem, ali zaradi neznanja ali namerno, lahko pa rečem, da je Cviklu samo do tega, da bi na vsak način pokazal, da je bilo nekaj narobe, ker ni bila izbrana Sistemska tehnika," je poudaril Jelinčič in dodal, da je Bavčar Cviklu skušal nekajkrat pojasniti zadeve, vendar mu predsednik komisije enostavno ni pustil do besede.

Jelinčič predlaga zaslišanje Cvikla Vodja PS SNS je s še dvema članoma komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Robertom Hrovatom (SDS) in Josipom Bajcem (SLS) vložil zahtevo za sklic nujne seje komisije.

Na izredni seji naj bi bil zaslišan njen predsednik Milan M. Cvikl. Cvikl je pred današnjim nadaljevanjem zaslišanja nekdanjega direktorja Generalštaba Slovenske vojske Dragana Bavčarja v zvezi z zahtevo treh poslancev dejal, da je o njegovem zaslišanju v petek že razpravljal kolegij predsednika državnega zbora.

Cvikl: V obdobju, ki ga preiskuje komisija, nisem bil nosilec kake funkcije Po njegovih besedah je ključno, da predmet preiskovalne komisije, ki jo vodi, "ni obdobje pred letom 2004, pač pa le obdobji med letoma 1991 in 1993 in po letu 2004". Kot je pojasnil, ga je državni zbor za predsednika preiskovalne komisije imenoval zato, ker v teh obdobjih ni bil nosilec kake funkcije.

Seja zaprta za javnost Glede zaprtja seje za javnost je Cvikl dejal, da dopis, ki ga je komisija prejela z ministrstva za obrambo, govori le o tem, da je stopnja interno umaknjena na pogodbi, ne pa tudi na ponudbi. "Konflikt pa je med tem, kar piše na ponudbi, in tem, kar piše na pogodbi," je še povedal predsednik komisije.

Nekdanji direktor Generalštaba Slovenske vojske Bavčar pred zaslišanjem ni želel razkriti svojih pričakovanj glede seje.

Ne spreglejte