Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
10.46

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 10.46

8 let, 6 mesecev

Cvikl: Nakup oklepnikov ni bil transparenten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Preiskovalna komisija, ki pregleduje nakup oklepnikov 8x8, je danes zaslišala prvo pričo.

Predsednik komisije Milan Cvikl je po zaslišanju prve priče Petra Stavanje ocenil, da pogodba ni bila izvedena transparentno, saj ponudba Rotisa glede protinabav ni bila vključena v samo pogodbo. Podpredsednik komisije Robert Hrovat pa meni, da je po prvem zaslišanju še prehitro delati zaključke. "Ponudba Rotisa je bila boljša" Milan Cvikl (SD) je po seji še poudaril, da je morala delovna skupina za področje protinabav, ki jo je vodil Stavanja, v enem dnevu brez sodelovanja ekonomske stroke odločiti, katera ponudba je boljša. Ugotovljeno je bilo, da je to ponudba Rotisa.

Indici, da je bila pogodba popolnoma drugačna od ponudbe

Ugotovljeno je bilo tudi, da komisija ni preverjala, ali je bila ta ponudba tudi vnešena v pogodbo, je povedal Cvikl in dodal, da obstajajo indici, da je bila pogodba popolnoma drugačna, kot je bila ponudba. Na vprašanje, zakaj se je vlada odločila, da sklene pogodbo drugače, kot je bilo to dano v ponudbi, bo moral odgovarjati tudi obrambni minister Karl Erjavec, je napovedal Cvikl.

Horvat: Delali so po pravilih

Robert Hrovat (SDS) ocenjuje, da je po prvem zaslišanju še prezgodaj delati kakršne koli zaključke. Najprej je treba zaslišati tiste osebe, ki so pogodbo podpisovale, da bi lahko povezali dejstva, ki jih je danes povedal Stavanja. Prvo zaslišanje je sicer po njegovem mnenju pokazalo, da je delovna skupina za protinabave delala po pravilih, ki veljajo že kar nekaj časa.

Furlan bo zaslišan 12. marca Pred komisijo bi moral danes kot priča nastopiti tudi vodja vojaško-strokovnega dela strokovne komisije za izvedbo naročila oklepnikov, brigadir Branimir Furlan, vendar se je opravičil. Furlana bo komisija zaslišala v nadaljevanju seje, ki bo 12. marca.

V naslednjem krogu tudi Gutman in Pograjc

Cvikl je tudi napovedal, da naj bi komisija predvidoma 25. marca začela z naslednjih krogom zaslišanj, ko bosta pred komisijo stopila načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman in predsednik komisije za nabavo Bojan Pograjc.

Ne spreglejte