SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Civilna iniciativa Tržnice ne damo: Izgradnja podzemne parkirne hiše pod tržnico ni v javnem interesu

3

termometer

 | Foto:
Utemeljitev javnega interesa v predlogu akta o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo garaže pod ljubljansko tržnico je sporna, meni Marinka Kurilić iz Civilne iniciative Tržnice ne damo.

Kot piše, naj bi projekt zmanjšal ogroženost pešcev na tem območju, a tam danes prometa ni, poudarja. "Nismo vsi za uničenje tega prostora" Marinka Kurilić je na novinarski konferenci poudarila, da "nismo vsi za uničenje tega prostora, in sicer imamo zbranih 8775 podpisov tistih ljudi, ki so bili pripravljeni dati svoj podpis". Ljudi, ki so proti gradnji garaž, pa je po njeni oceni trikrat več. To po njenih besedah zanika javni interes izgradnje, ki je izpostavljen v predlogu, ki ga bo ljubljanski mestni svet obravnaval na 8. seji 4. julija. Rožič: Že od vsega začetka pravno sporen projekt Predlog o javno-zasebnem sodelovanju nima vključenih nobenih varovalk, ki bi preprečile ponovitev primera Stožic, ko je večina stroškov padla na davkoplačevalce, pa je poudaril arhitekt Janko Rožič. Projekt je že od vsega začetka pravno sporen, je še povedal Rožič in dodal, da ne upošteva različnih odlokov ter zakonov.

Kovač: Projekt uničuje kulturno dediščino Sama pridobitev gradbenega dovoljenja, ki ga je MOL pridobil 17. junija, je proti vsem evropskim smernicam in konvencijam, saj projekt posega v zgodovinsko mestno jedro in uničuje kulturno dediščino, je poudaril arhitekt Milan Kovač. V ostalih evropskih mestih se že obstoječe parkirne hiše umikajo iz mestnega jedra na obrobje, je dodal.

Predsednik Umetnostno zgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU Jože Trontelj je poudaril, da je tržnica že sama po sebi pomemben kulturni spomenik, pod njo pa je sicer še neraziskano, vendar potrjeno arheološko najdišče iz še starejše dobe. Po njegovih besedah bi dolga gradnja parkirne hiše uničila mnogo kulturno-arheološke dediščine, negativno vplivala na turizem in odvzela identiteto tržnici.

Jarc: Projekt je finančno neracionalen Nekdanji mestni svetnik MOL in član iniciative Mihael Jarc je poudaril, da je projekt tudi finančno neracionalen. Izgradnje garažne hiše v Grajskem hribu je po njegovem mnenju veliko boljša možnost, saj ne posega v kulturno zgodovino mesta, poleg tega pa je, kot je dejal, tudi trikrat cenejša kot gradnja pod Vodnikovim trgom.

Civilna iniciativa bo v ponedeljek, 4. julija, pred mestno občino pripravila tudi protestni shod proti gradnji parkirne hiše pod tržnico.

"Obstaja skupina ljudi, ki jim ni nič sveto," se je na navedbe iniciative odzval ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem je spomnil, da je pred lanskimi lokalnimi volitvami pet strank poskušalo zbrati podpise za referendum o tej temi, a so s pomočjo civilne iniciative zbrali le slabo polovico potrebnih glasov.

Janković: Delali smo vse po predpisih Soglasje in gradbeno dovoljenje daje država, pa je odgovoril na očitke o sporni pridobitvi gradbenega dovoljenja in zatrdil, da so delali vse po predpisih. Ob tem je omenil, da je bilo na gradbeno dovoljenje nekaj pritožb, a so bili posamezniki zavrnjeni. Pritožbo je po njegovih besedah dvakrat vložil najemnik stojnice iz Kopra, ker je hotel biti stranka v postopku.

"Te nestrpnosti ne razumem" "Te nestrpnosti z njihove strani pa ne razumem. Zdaj so vsi, ki so dali soglasja, krivi, samo ena gospa in njen ožji krog imajo pa vse prav," je dejal župan. Ob tem je spomnil, da je bila gradnja garažne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico del njegovega predvolilnega programa leta 2006, po štirih letih pa so Ljubljančani njemu in njegovi listi namenili še več glasov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin