Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2017,
7.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

6

Natisni članek

vlada Miro Cerar drugi tir

Četrtek, 30. 3. 2017, 7.24

6 let, 6 mesecev

Cerarjeva vlada sprejela zakon o milijardnem projektu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

6

železniški tiri | Foto Žiga Ponikvar

Foto: Žiga Ponikvar

Vlada je sprejela predlog zakona o drugem tiru, ki ureja temeljna vprašanja v zvezi z njegovim financiranjem, gradnjo, upravljanjem in gospodarjenjem. Predlog so že posredovali DZ v obravnavo in sprejetje po nujnem postopku. Vlada mora namreč projekt prijaviti na razpis za evropska sredstva, ki se izteče julija.

Vladni predlog zakona o drugem tiru je sicer po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) normativno presplošen in zaradi te nedorečenosti dopušča nastanek korupcijskih tveganj. Komisija je kritična tudi do postopka obravnave predloga zakona. Kot je zapisala, gre za enega pomembnejših zakonov s področja državnih investicij, kar ne dopušča hitenja.

Dela bi lahko začeli še letos

V skladu z vladnim predlogom zakona se bo gradbeno dovoljenje za drugi tir preneslo na družbo 2TDK, pripravljalna dela pa bi lahko začeli letos, je vlada objavila na družbenem omrežju Twitter. Predlog vlade temelji na javno-javnem partnerstvu in predvideva sodelovanje ene ali več zalednih držav pri financiranju.

Investitor drugega tira, družba 2TDK, bi investicijo izvedla v svojem imenu in na svoj račun. V času trajanja koncesije bi bila lastnica infrastrukture, medtem ko bi lastnica zemljišč pod infrastrukturo ostala država.

Ko bo infrastruktura enkrat zgrajena, ni predvideno, da bi bilo njeno upravljanje drugačno, kot je upravljanje preostale infrastrukture, ki ga izvaja družba Slovenske železnice - Infrastruktura (SŽ - Infrastruktura), je ob predstavitvi predloga zakona pojasnil eden od njegovih avtorjev Rajko Pirnat.

Čuš vlaga svoj zakon o drugem tiru

Poleg vlade je svoj predlog zakona o istem tiru vložil tudi nepovezani poslanec Andrej Čuš. DZ ga je že pozval k dopolnitvi predloga zakona, ker ne vključuje ocene finančnih posledic na državni proračun, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi DZ. Medtem so prejeli vladni predlog zakona, ki pa po oceni pristojnih služb izpolnjuje pogoje, je že pri poslancih ter bo obravnavan prvi.

Pri Čuševem predlogu gre za identičen zakon, kot ga je predlagala civilna iniciativa Svet za civilni nadzor projekta Drugi tir. Z vložitvijo je tako Čuš pomagal civilni iniciativi in prehitel vladni predlog.

Za to se je Čuš med drugim odločil, ker je ta zakon "strokovno bolj dodelan, ima pomembne podlage in številke, ki jih vladni predlog nima", je poudaril. "Projekt, ki ga predvideva koalicija, nima predvidene finančne konstrukcije in je skrpucalo od zakona. Očitno se bližajo volitve, ker tako leva kot desna tranzicijska elita potrebujeta denar za financiranje kampanje," je prepričan Čuš.

Predlog iniciative ima na drugi strani zaprto finančno konstrukcijo, pri gradnji pa omogoča več transparentnosti ter nadzora poslancev in civilne družbe. Zagotavlja "popolno suverenost" Slovenije ter spoštuje predpise s področja javnega naročanja, model gradnje pa je primerljiv z drugimi evropskimi, je naštel Čuš.

Jože P. Damijan za znižanje vrednosti projekta

Predstavnik civilne iniciative Svet za civilni nadzor projekta Drugi tir Jože P. Damijan je medtem izpostavil pet prioritet iniciative. Te so:

- znižanje investicijske vrednosti projekta,

- zgraditev dvotirne proge,

- ohranitev suverenosti države nad ključno javno infrastrukturo,

- prenos organizacije gradnje s podjetja 2TDK (predvidoma na družbo SŽ - Infrastruktura) in

- okrepitev nadzora civilne javnosti oziroma državljanov prek DZ z namenom preprečitve podobnih eskalacij, kot so se dogajale v primeru gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Civilna iniciativa Črni kal v zbiranje podpisov za referendum

Iz civilne iniciative Črni Kal so sporočili, da bodo začeli z zbiranjem podpisov za razpis referenduma o zakonu. Kot je zapisal član iniciative in predsednik krajevne skupnosti (KS) Črni Kal Janko Sever, se v iniciativi zavzemajo za izgradnjo dvotirne železnice.

Ne spreglejte