Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2014,
13.14

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar Die Welt Alenka Bratušek

Sobota, 1. 11. 2014, 13.14

5 let, 7 mesecev

Cerar: Afera z Bratuškovo precej boleča za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Afera s kandidatko za evropsko komisarko je bila za Slovenijo dokaj boleča, saj je izgubila podpredsedniško mesto in s tem tudi del moči, ki bi jo lahko imela v novi komisiji, je dejal Miro Cerar.

Slovenski premier je ob nedavnem obisku v Berlinu spregovoril za nemški dnevnik Die Welt, ki ga opisuje kot političnega čarovnika ter enega najbolj neobičajnih šefov kake članice EU, pri tem pa izpostavil, da je vegetarijanec in avtor knjig za otroke.

Cerar se je moral takoj po nastopu funkcije po julijski volilni zmagi ubadati z evropskimi zadevami. Nekdanji slovenski premierki Alenki Bratušek, kandidatki za podpredsednico Evropske komisije, pristojni za energetsko unijo, so evropski poslanci po zaslišanju v Evropskem parlamentu dali negativno oceno tudi zaradi pomanjkanja ustreznega strokovnega znanja. Cerar je dejal, da bi bilo podpredsedniško mesto pomembno za Slovenijo, da pa tudi prometni resor, ki ga je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zaupal Violeti Bulc, ponuja veliko možnosti.

Tujce odganjata birokracija in pravna negotovost Cerar je za Die Welt ocenil, da je strokovno znanje pomemben predpogoj, ni pa vse, kar človek potrebuje, da bi bil dober politik, imeti mora tudi nekaj političnih izkušenj. Na pripombo, da je sam v politiki le nekaj mesecev, je odvrnil, da je več kot 20 let zelo natančno spremljal politično dogajanje, saj je med drugim svetoval državnemu zboru in vladi glede nekaterih pravnih vprašanj.

V Berlin je Cerar odšel tudi, da bi spodbudil več tujih naložb v Sloveniji. Ocenjuje, da tuje vlagatelje od naložb v Sloveniji odvračata predvsem obsežna birokracija in pravna negotovost. Meni, da tega sicer ne bo lahko spremeniti, a je zagotovil, da je njegova vlada odločena odstraniti težave.

"Pomembno, da delujem v smeri sodelovanja" Priznal je, da je njegova odločenost, ki jo opazovalci hvalijo, morda tudi posledica tega, da še ne pozna vseh težav, a je poudaril, da so poleg navdušenja za napredek v politiki potrebni tudi kompromisi. "Zame je pomembno, da kljub želji po reformah delujem v smeri sodelovanja," je dejal.

Premier, ki si je za eno od glavnih nalog zadal znižanje proračunskega primanjkljaja Slovenije pod tri odstotke BDP, se je strinjal, da je Bruselj v nekaterih primerih do manjših članic EU strožji kot do recimo Francije ali Italije. Napovedal je, da bo od Bruslja zahteval enakopravno obravnavo vseh članic Unije. "Ne nazadnje pri proračunski disciplini ne gre za to, da ugajamo Evropski komisiji, temveč za konsolidacijo lastnih financ," je še dejal Cerar.

Ne spreglejte