Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
19.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 19.18

7 let, 12 mesecev

"Čehovinova izjava napeljuje k razmisleku o odtekanju zaupnih informacij iz Sove"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Moji viri ne izhajajo iz Sove," na vprašanje, od kod PS informacije o Sovi, odgovarja Jerko Čehovin. Uroš Svete: "To nedvomno kaže na veliko pomanjkanje varnostne kulture in znanja med politiki."

Poslanec PS Jerko Čehovin je po petkovi seji komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, na kateri so obravnavali zaposlovanje v Sovi, na vprašanje, ali so v PS dobili podatke o delovanju Sove od nekdanjega uslužbenca Sove in sedanjega podpredsednika koprske PS Sandija Bonace, odgovoril: "Kar zadeva mene, Bonce nikoli nisem spraševal za nobene podatke. Moji viri ne izhajajo iz Sove." Obramboslovca Uroša Sveteta in Iztoka Prezlja smo na Planet Siol.net povprašali, kako iz varnostnega vidika komentirata dejstvo, da s podatki o delovanju Sove razpolagajo osebe zunaj agencije, ki so Čehovinov vir informacij in kaj to pomeni za nacionalno varnost.

"Ne smemo zanemariti možnosti namerno posredovanih (dez)informacij"

Svete meni, da imamo pri nas precej težav z nadzorom nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, na kar po njegovem kaže tudi izjava Čehovina. "Sam ne bi rekel, da je (samo) zaradi tega povečana ogroženost nacionalne varnosti Slovenije, po drugi strani pa nedvomno kaže na veliko pomanjkanje varnostne kulture (in znanja) zlasti med politično pa tudi novinarsko srenjo, kar je, posebej prvo, resna težava," je poudaril. Dodal je še: "Ne vem sicer, ali je izjava nespretna ali namerna, nedvomno pa nas lahko napeljuje k razmisleku o odtekanju zaupnih informacij iz službe oziroma o njeni 'prestreljenosti', ne moremo pa zanemariti niti možnosti namerno posredovanih (dez)informacij domačega ali tujega izvora (v Sloveniji bomo prej ali slej morali resno odpreti tudi debato o protiobveščevalni dejavnosti). To pa je zadeva, ki zahteva najmanj uvedbo preiskave, ki bi jo morala komisija izvesti."

Prezelj: Izdaja tajnih podatkov je kaznivo dejanje

Iztok Prezelj je zapisal, da so podatki o delovanju Sove večinoma zaupne narave in da gre v primeru nepooblaščene javne objave podatkov o delovanju obveščevalne službe za odtekanje tajnih podatkov, ki po definiciji zelo verjetno povzročijo škodo varnosti države ali vsaj njenim nacionalnim interesom. "Izdaja tajnih podatkov je v skladu s Kazenskim zakonikom RS kaznivo dejanje. Po drugi strani pa je treba vedeti, da DZ, Komisija za nadzor nad delom obveščevalnih in varnostnih služb in vanjo vključeni poslanci pri opravljanju nadzorstva nad delovanjem SOVE prihajajo do različnih tajnih podatkov. Brez tega nadzor niti ne bi bil mogoč. V tej zgodbi sta torej dve plati: (1) ali se je zgodilo odtekanje tajnih podatkov, in (2) ali je Sova res kadrovala ljudi, ki imajo neposredno vlogo v kaki politični stranki," je povedal.

Čehovin: Moji viri so anonimke, dopis sindikata in medijski zapisi

Glede svoje izjave nam je Čehovin poslal naslednje pojasnilo: "O dogajanju v agenciji SOVA sem seznanjen iz protestnega pisma sindikata, iz anonimnega dopisa o nepravilnostih v Sovi, iz anonimne prijave suma korupcije in nepravilnosti v Sovi, pa tudi iz medijskih zapisov. Moj zadnji vir je petkovo pričanje predsednika sindikata pred Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. O vsem navedenem so seznanjeni vsi člani komisije, nekateri viri pa so dostopni tudi širši javnosti."

Ne spreglejte