Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
19.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

suša škoda kmetijstvo

Torek, 9. 7. 2013, 19.47

7 let, 12 mesecev

Če ne bo dežja, bo do konca meseca na Primorskem suša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sonce, vročina, le sem in tja kakšna kaplja dežja in veter, so idealne vremenske razmere za pojav suše. Lani je Slovenijo precej prizadela. Jo lahko pričakujemo tudi letos?

Lansko poletje je bila suša tako obsežna, da je bila razglašena za naravno nesrečo. Prizadela je več kot 100 tisoč hektarjev kmetijskih površin ter s tem po ocenah vlade kmetijstvu povzročila za dobrih 56 milijonov evrov škode. Po navedbah agencije za okolje letos Slovenija večjih težav s pomanjkanjem vode še nima. Zaradi večjih padavin v prvi polovici leta so namreč količine podtalnice in snežnice večje, je pojasnil vremenoslovec Andrej Pečenko.

V Istri zemlja že zelo suha Medtem ko je bilo v primerjavi s preteklimi leti letos na vzhodu nekoliko več padavin in tam ni tako kritično, zaradi vročine, sonca in vetra ponekod na Primorskem zemlja že poka, je povedal Pečenko. Dodal je, da se ob nadaljevanju trenutnih vremenskih razmer suša lahko pojavi ob koncu meseca.

V slovenski Istri je že zdaj precej suho. Zemlja je zbita, zaradi sonca in vročine pa lahko v nekaj dneh tudi razpoka, nam je povedal zelenjadar iz Sečovelj Bruno Peroša, ki je moral že zdaj polovico posajenega pridelka vreči proč. A to letos ni njegova edina težava. Zaradi daljše zime ter hladne in bolj deževne pomladi za dva tedna zamuja s pridelkom.

"Letošnje poletje z lanskim neprimerljivo" "Letošnje poletje je neprimerljivo s tistim, kar je bilo lani," pa pravi sadjar iz Kozine Branko Pečar. Kot je pojasnil, suše še ne čutijo, a če se bo nadaljevalo takšno vreme, kot je zdaj, se lahko to kmalu spremeni. S sušo se na njegovi kmetiji spopadajo z namakalnim sistemom, s čimer je rešil tako lansko kot letošnjo letino. A žal, kot pravi, količine vode niso neomejene.

S podobno težavo se sooča tudi Peroša, ki za kapljično namakanje zelenjave vodo črpa iz Dragonje, njena struga pa je običajno tri mesece na leto suha. "Imamo dovoljenje za namakanje, a kaj nam pomaga, če ni vode." Ker je treba zelenjavo, kot so na primer bučke ali paradižnik, treba zalivati vsak dan, vodo potem vozijo od drugod. Ob tem je spomnil na številne obljube in državne projekte o namakanju, ki še vedno niso obrodili sadov. "Kako naj zagotovimo samooskrbo, o kateri toliko govorijo, če ni poskrbljeno niti za osnovo?" se sprašuje Peroša.

S pitno vodo treba varčevati Z velikim pomanjkanjem vode so se lani soočali tudi v Rižanskem vodovodu, letos pa zaradi večjih padavin teh težav še nimajo. Kljub temu opozarjajo na varčno rabo pitne vode, saj, kot so zapisali na spletni strani, se slovenski Istri tudi letos obetata vroče poletje in suha jesen.

Ne spreglejte