Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
29. 5. 2013,
14.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 29. 5. 2013, 14.35

8 let, 5 mesecev

"Če ne bo bolje, gremo jeseni na ulice"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tako napovedujejo v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije. Razlog: vse slabši položaj upokojencev. Tega bo še poslabšal višji davek na dodano vrednost, opozarjajo v zvezi.

Standard upokojencev je vse slabši, opozarjajo v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije (ZSUS), v katerem so združeni štirje sindikati - sindikat upokojenih veteranov Slovenije, sindikat delavcev prometa in zvez, sindikat upokojencev in invalidov ter sindikat upokojenih gospodarstvenikov. V zvezi pozivajo vlado k vračilu lani ukinjenega rekreacijskega dodatka, opozarjajo na posledice dviga davka na dodano vrednost in napovedujejo, da bodo šli jeseni na ulice, če država ne bo poskrbela, da se položaj upokojencev izboljša.

Večina upokojencev skozi mesec s 600 evri pokojnine 60 odstotkov od 550 tisoč slovenskih upokojencev za desetletja dela prejema mesečno pokojnino v višini 600 evrov, z lanskim letom pa so jim vzeli dodatek za rekreacijo, ki je mnogim pomenil veliko in jim olajšal mesečno preživetje, je opozoril predsednik ZSUS Slavko Kmetič. Kot je dodal, je vlada z dvigom davka na dodano vrednost sprejela še en nesolidaren ukrep, ki bo močno prizadel ravno upokojence.

Država po besedah Kmetiča s tem, ko v imenu varčevanja jemlje pri upokojencih, jemlje tam, kjer ni več kaj vzeti, saj je, kot je dejal Kmetič, »upokojenski pas zategnjen do zadnje luknje« in pri upokojencih ni več manevrskega prostora. Je pa tega zato več, kot je dejal, pri nekaterih privilegiranih skupinah in pri monopolih. Kmetič je izpostavil, da so nekatere pokojnine, denimo borčevske, dvakrat višje od pokojnin delavcev, ki so vse življenje z delom vplačevali v pokojninsko blagajno. To se mu ne zdi pravično.

Davek na dodano vrednost je za upokojence katastrofa Kmetič poleg zamrznitve pokojnin, ki traja zadnja štiri leta in je upokojenski standard po njegovih besedah znižala od 10 do 15 odstotkov, med ukrepi, ki bodo poslabšali položaj upokojencev, izpostavlja tudi dvig davka na dodano vrednost.

»Dvig davka na dodano vrednost bo za upokojence pomenil katastrofo. Sploh spodnji davek, ki bo šel na 9,5 odstotka, bo zaradi izdatkov za hrano upokojence močno prizadel. To pomeni, da bo upokojenski standard vse nižji, vse težje si bodo upokojenci kupovali živila,« je poudarila Ida Medved iz Sindikata upokojenih gospodarstvenikov Slovenije. Po mnenju Kmetiča gre za nesolidaren ukrep, ki bo udaril zlasti finančno šibkejše sloje prebivalstva. V ZSUS sicer menijo, da bo davek na dodano vrednost ošibil tudi konkurenčno sposobnost slovenskega gospodarstva.

Pozvali k vrnitvi dodatka za rekreacijo. Jeseni na ulice? »Država mora začeti delovati pravično,« poudarja Kmetič in dodaja, da je težava v nepravični porazdelitvi bogastva in da mora država jemati tam, kjer je nadstandard, in ne pri upokojencih. V ZSUS-u vlado zato pozivajo k vračilu rekreacijskega dodatka. Tega – do lani je znašal približno 200 evrov na leto – jim je lani v okviru varčevalnih ukrepov namreč odvzel Zujf.

»Če se bo stanje, kakršno je, nadaljevalo tudi v prihodnje, gremo upokojenci jeseni na ulice,« je napovedal Kmetič.

Ne spreglejte