SiolNET. Novice Slovenija
3,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Če kmetje za sabo ne počistijo ceste, jih čaka tisoč evrov kazni #video

3,57

termometer

Jesen je čas, ko kmetje po žetvi koruze na veliko orjejo svoje njive ter sejejo žito. Po končanem delu pa številni zapeljejo na cesto z blatnimi gumami na traktorjih in plugih. Gre za madeže, ki za preostale voznike lahko pomenijo nevarnost v prometu. Tovrstno ogrožanje lahko kmete stane tisoč evrov, kolikor znaša globa. Da bi se plačilu globe izognili, morajo kmetje svoja vozila očistiti, preden se odpravijo na cesto. Številni za to opravilo raje najamejo posebne pomagače za čiščenje cest, saj se cenovno bistveno bolj izplačajo, kot pa da bi tvegali kazni.

Večina kmetov prav v teh dneh orje svoje njive. Lepo oktobrsko vreme za oranje svojih dveh hektarjev in pol izkorišča tudi Ernest Šamperl. Po končanem oranju s traktorja in pluga vedno očisti zemljo, da ju ne bi nanašal na cesto. A tega ne počno vsi kmetje. Tudi med našim snemanjem so policisti pri Trnovski vasi obravnavali podobno prijavo. Tam je s traktorjev odpadal celo gnoj.

Pred dnevi so policisti med spravilom silaže obiskali tudi Milana Unuka. "Po končanem delu, čez kakšno uro, sem nameraval cesto očistiti, a to policije ni prepričalo in sem dobil kazen," je povedal. Zakon o cestah namreč ne predvideva, da bi lahko kmet traktor očistil šele po koncu dela, temveč ob vsaki vključitvi v promet. Kar pa je vse prej kot preprosto.

Neočiščena cesta pa lahko pomeni nevarnost za druge voznike. Za tak prekršek je predvidena globa tisoč evrov. Če pa kmet vendarle ne očisti zemlje z asfalta in mora to storiti vzdrževalec ceste, lahko račun za to vseeno izstavi kmetu.

Kmetijska gozdarska zbornica in sindikat kmetov predlagata spremembo zakonodaje, ki bi omogočala čiščenje ceste po opravljenem delu. A do spremembe se bodo morali kmetje držati veljavnega zakona.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1078
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin