Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2008,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 26. 1. 2008, 7.55

8 let

Cariniki bodo praznovali mednarodni dan carine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cariniki po vsem svetu danes praznujejo mednarodni dan carine. Letos je posvečen boju proti trgovini s prepovedanimi drogami, zato je tudi Carinska uprava RS pripravila razstavo na to temo.

Slovenska carina je od vzpostavitve carinskega nadzora na meji med Slovenijo in Hrvaško in s tem na celotnem ozemlju države od 8. oktobra 1991 do danes doživela več sprememb. Med najpomembnejšimi je bila uvedba schengenskega sistema v Sloveniji 21. decembra lani.

Cariniki niso zgolj samo na meji, tudi mobilna ekipa

Predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik je povedal, da danes za delovanje schengenskega sistema v Sloveniji skrbi več kot 3150 ljudi. Največ je sicer policistov, ki varujejo južno mejo s Hrvaško, ki je zdaj postala zunanja meja schengenskega območja. "Je pa tudi tam okoli 800 carinikov. Zmotno je misliti, da so cariniki samo na meji. Imamo tudi dvanajst mobilnih ekip, ki delujejo po celotnem območju države in imajo pooblastila za ustavljanje vozil, kontrolo blaga, goriva in še kopico drugih stvari," je pojasnil Pečnik. Dodal je, da imajo tudi blagovne izpostave, kjer opravljajo carinjenje blaga, nadzor nad trošarinskimi in carinskimi skladišči.

Za slovenske carinike po njegovem mnenju vstop v schengenski sistem ne pomeni bistvenih sprememb, ker so z vstopom Slovenije v Evropsko unijo cariniki začeli opravljati naloge tudi za vse članice EU, kar pomeni, da po evropskem pravnem redu delajo že od 1. maja 2004.

Cariniki po besedah prvega moža carinskega sindikata pogrešajo ustrezno seznanjanje javnosti o njihovem delu, saj jih vedno povezujejo samo z mejo, čeprav so navzoči praktično na celotnem območju države. Pečnik pogreša tudi večjo cenjenost dela carinikov in drugih v carinski službi.

Zahteva po reorganizaciji carinske službe

Pečnika moti, da se vlada kot delodajalec do carinske službe vede kot do nepomembne službe, čeprav jih izkušnje iz ostalih držav članic, ki nimajo več zunanjih meja, "lepo učijo, kaj vse delajo cariniki in kje so prisotni". "Moti nas tudi to, da nas označujejo kot službo, ki bo z vstopom Hrvaške v EU izginila," je poudaril in dodal, da se bodo rezultati novembrske stavke pokazali v prihodnjih mesecih, vsekakor pa do maja.

Cariniki so tedaj zahtevali kadrovski načrt vlade glede na premajhno število carinikov, reorganizacijo carinske službe, dodatek za prepovedi in omejitve ter napredovanje javnih uslužbencev. Po treh dneh stavke so sindikalisti z vlado oziroma ministrstvom za javno upravo dosegli sporazum in prekinili stavko.

Na današnji dan leta 1952 so predstavniki 17 evropskih držav v Bruslju ustanovili Svet za carinsko sodelovanje z namenom, da povečajo učinkovitost in zmogljivost carinskih administracij držav članic. Svet se je leta 1994 preimenoval v Svetovno carinsko organizacijo, v kateri je 171 držav članic, med njimi Slovenija. Članice WCO zagotavljajo, da se več kot 98 odstotkov svetovne trgovine opravi v skladu z nacionalnimi zakonodajami in mednarodnimi dogovori v poštenem, transparentnem in predvidljivem carinskem okolju.

Evropska carinska unija letos praznuje 40-letnico

Sicer pa je letošnje leto praznično leto za carinske uprave držav članic Evropske unije, saj evropska carinska unija letos praznuje 40-letnico. Prvega julija 1968 so Belgija, Francija, Italija, Luksemburg, Nemčija in Nizozemska ukinile carinske dajatve na svojih notranjih mejah in pri uvozu blaga iz drugih držav. Osrednja slovesnost ob 40-letnici carinske unije bo 4. julija v Parizu.

Države članice EU skupaj z Evropsko komisijo poleg predstavitvenega gradiva v tiskani in elektronski obliki (brošure, razglednice, plakati, carinski zemljevid Evrope) pripravljajo tudi dokumentarni film in dva video posnetka o vlogi in nalogah evropske carine. Gradivo bo na voljo v slovenskem jeziku najkasneje junija.

Ne spreglejte