Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
16.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada

Petek, 16. 9. 2011, 16.38

7 let, 12 mesecev

Bruslja ne skrbijo politične razmere v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropske komisije ne skrbi vpliv političnih razmer v Sloveniji na njeno izvajanje ukrepov za ureditev javnih financ, je dejal Amadeu Altafaj Tardio.

"Nimamo posebnih skrbi zaradi političnih razmer v Sloveniji. Kar se dogaja, je del normalnega demokratičnega procesa. Dobro je, da v parlamentu poteka razprava o politikah, ki so ključne za Slovenijo v smislu krepitve zaupanja v njeno gospodarstvo," je ob robu neformalnega zasedanja finančnih ministrov EU v Vroclavu povedal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Tardio. "Soočamo se z upočasnjevanjem okrevanja v Evropi" Ob tem je ponovil stališče Evropske komisije, da je pomembna hitra izvedba ukrepov, ki bodo državi omogočili uresničitev dogovorjenih ciljev glede znižanja primanjkljaja in dolga, kar je ključno za obnovitev zaupanja v teh viharnih časih. "Ne pozabimo, da se soočamo z upočasnjevanjem okrevanja v Evropi, ki ga bo seveda tako kot vsi evropski partnerji čutila tudi Slovenija, zato še bolj poudarjam pomen izvedbe dodatnega svežnja ukrepov," je še povedal tiskovni predstavnik.

Državni zbor je sicer sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna, s katerim je zaradi pričakovanega izpada proračunskih prilivov kot posledice upočasnjene gospodarske rasti znižal odhodke za 365 milijonov evrov. Pred glasovanjem o rebalansu pa je DZ odrekel podporo tako noveli zakona o interventnih ukrepih, s katero je vlada želela zajeziti zaposlovanje v javnem sektorju, kot tudi dopolnitvam odloka o programu prodaje državnega finančnega premoženja.

Za oktober pa vlada načrtuje predlog sprememb proračuna za 2012 in predlog proračuna za 2013. Rok za znižanje primanjkljaja v meje pakta o stabilnosti in rasti je za Slovenijo leto 2013. V preteklosti so Slovenijo v Bruslju že opozorili na preveč optimistične napovedi glede krčenja primanjkljaja. Predsednika vlade Boruta Pahorja sicer naslednji torek čaka glasovanje o zaupnici, ki jo je vezal na glasovanje o listi ministrskih kandidatov. Če ta ne bo izglasovana, se lahko zgodi, da bodo šli slovenski volivci predčasno na volitve.

Ne spreglejte